Πολιτική|16.12.2019 20:59

Απάντηση στο Open Tv: To Πεντάγωνο των ΗΠΑ «χαϊδεύει» τον Ερντογάν (vid)

Newsroom

Το βράδυ της Δευτέρας, ο ανταποκριτής του Open Tv Μιχάλης Ιγνατίου πήρε την απάντηση στην ερώτηση την οποία υπέβαλε στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Αυτή αφορούσε τη δήλωση Ερντογάν ότι μπορεί, τελικά, και να κλείσει τη βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ στην περίπτωση κατά την οποία η Γερουσία ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής και προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για την εισβολή στη Συρία και την εγκατάσταση του οπλικού συστήματος S-400.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, λοιπόν, δεν αποδοκίμασε τη σχετική δήλωση του Τούρκου προέδρου. O εκπρόσωπος του Πενταγώνου -όπως και την περασμένη εβδομάδα, όταν ερωτήθηκε για παρόμοια δήλωση του κ. Τσαβούσογλου- κράτησε μια αμυντική στάση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, o εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου σημείωσε επίσης ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στις τουρκικές βάσεις, γίνεται υπό τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης. Το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθεί να διατηρήσει αυτή τη σχέση και ενθαρρύνει την Τουρκία να ακολουθήσει πιο εποικοδομητικές πολιτικές σχετικά με τους S-400, τη Συρία κ.λπ.

Έτσι κι αλλιώς, πάντα σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ο οποίος βοηθά σε πολλές στρατιωτικές αποστολές των συμμάχων. Το ερώτημα, βέβαια, είναι το τι θα πράξει στο εξής ο κ. Ερντογάν. Ταυτόχρονα, εάν η Γερουσία προσχωρήσει στην ψήφιση των κυρώσεων στην Ολομέλεια, στην Ουάσιγκτον θεωρούν πως η ρήξη με την Αγκυρα θα είναι αναπόφευκτη         

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω απάντηση των ΗΠΑ στο ερώτημα του Open Tv επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες αντιμετώπισης της Αγκυρας από τις ΗΠΑ.

αμερικανικό πεντάγωνοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάναμερικανική βάση