Πολιτική|01.12.2018 15:35

Με αιχµές εναντίον Μπουτάρη ξεκίνησε ο Νίκος Ταχιάος

Εύρης Τσουμής

«Εγώ δεν είμαι σταρ. Δεν θα με δείτε να φοράω  σκουλαρίκι ή να κάνω tattoo. Εγώ πουλάω το brand name “Θεσσαλονίκη”, όχι “Ταχιάος”. Οι “φωτεινές εξαιρέσεις” δεν έχουν µέλλον και βάθος».

Με τη φράση αυτή  ο υποψήφιος της Ν∆ για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος χάραξε τη γραµµή που τον διαφοροποιεί από τον νυν δήµαρχο Γιάννη Μπουτάρη και παρουσίασε χθες τον συνδυασµό του, που φέρει την ονοµασία «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα». Τόνισε πως θα πιάσει το νήµα από τα θετικά του Μπουτάρη και θα αλλάξει τα κακώς κείµενα της διοίκησής του, ενώ έθεσε ως ορόσηµο για την αλλαγή της εικόνας της πόλης τα Χριστούγεννα του 2019.

Τόνισε πάντως πως θα πάρει την πρωτοβουλία να συναντηθεί µαζί του και να συζητήσουν για τα θέµατα της πόλης, επισηµαίνοντας ότι συµφωνεί µε την εξωστρέφεια του δηµάρχου Θεσσαλονίκης, τον κοσµοπολίτικο αέρα και την αύρα που έφερε στην πόλη. «Μου ταιριάζει κι εµένα.

Το απέδειξα ως αντιδήµαρχος Πολιτισµού στο παρελθόν. Ο µύθος της µίζερης και σκοτεινής Θεσσαλονίκης, όµως, είναι απολύτως ανυπόστατος. Το 1996 θυµίζω ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο διάσηµος φωτογράφος Χέλµουτ Νιούτον. Στη θητεία µου στο υπουργείο Εξωτερικών είχα την αρµοδιότητα της οικονοµικής διπλωµατίας» προσέθεσε.

Ο κ. Ταχιάος απέρριψε κάθε ενδεχόµενο συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ. «∆εν µπορώ να συνυπάρξω µε λαϊκιστικές απόψεις. Είναι αδύνατον να συµφωνήσω και να συνεργαστώ µε κόµµατα λαϊκιστικού χαρακτήρα» τόνισε και προσέθεσε πως, αν και νεοδηµοκράτης ο ίδιος, το ψηφοδέλτιό του θα έχει και ανθρώπους από άλλους χώρους.

Ο κ. Ταχιάος παρουσίασε χθες και τους πρώτους υποψήφιους δηµοτικούς συµβούλους που θα συµµετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του και έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωσή του. Αυτοί ήταν ήταν η Σωσώ Αδαµίδου-Γκιουλέκα, ο Σωκράτης ∆ηµητριάδης, ο Στέφανος Γωγάκος και ο Νίκος Ζεϊµπέκης. «Ασχέτως που είµαι Ν∆, το ψηφοδέλτιο θα είναι ευρύτερο και όχι αµιγώς νεοδηµοκρατικό. Στη βάση µιας συµφωνίας αρχών, θα συνεργαστώ ευρύτερα» είπε.

Όσο για τους συνυποψηφίους του από την Κεντροδεξιά, τόνισε ότι δεν είναι αυτοί η πρώτη αγωνία του. «Θα αντιµετωπιστεί αυτό το θέµα εν καιρώ. Προτεραιότητά µου αυτήν τη στιγµή είναι η συγκρότηση της δηµοτικής µου οµάδας» επεσήµανε.

Οι προτεραιότητες Προτεραιότητά του είναι η καθηµερινότητα στην πόλη. «Να καθαρίσει η πόλη. ∆εν είναι δυνατόν να συνεχίσουµε µε αυτές τις συνθήκες. Ο δήµος δεν αντιµετωπίζει τις ευθύνες του και δεν µεταφέρεται και η απαιτούµενη αίσθηση ευθύνης στους πολίτες.

Σήµερα το πρωί, στη µέση της, η λεωφόρος Νίκης ήταν γεµάτη µπάζα. Υπάρχει ευθύνη για την κατάσταση και στον δήµο και στους πολίτες. Μόνο ο ένας ή µόνο ο άλλος δεν αρκούν. Πρώτος πρέπει να δείξει ευθύνη ο δήµος και µετά οι πολίτες. ∆εν µπορεί ο δήµαρχος να είναι υπεράνω και να µην ασχολείται επισταµένως µε τα θέµατα της καθηµερινότητας» τόνισε ο κ. Ταχιάος. Ο κ. Ταχιάος χαρακτήρισε επικοινωνιακές τις υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου και της Εύας Καϊλή (εφόσον υπάρξει), ενώ επανέλαβε ότι δεν µπορεί να συνυπάρξει στο ίδιο ψηφοδέλτιο µε τον Παναγιώτη Ψωµιάδη.

Για τον κ. Παπαγεωργόπουλο, του οποίου ήταν αντιδήµαρχος, ανέφερε πως δεν θέλει να ταυτιστεί µαζί του. «Ο κ. Παπαγεωργόπουλος µε βρήκε στον δήµο. Ήµουν αντιδήµαρχος του Ντίνου Κοσµόπουλου. Είχαµε µια έντιµη συνεργασία, δροµολογήσαµε µεγάλα έργα, όπως η νέα παραλία, που φέρουν τη σφραγίδα µας. ∆εν ταυτίζοµαι όµως µαζί του, διότι έφυγα το 2006».

Ερωτηθείς για τη δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν εναντίον της Ν∆, όταν είχε αποχωρήσει από το κόµµα συντασσόµενος µε την Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Ταχιάος είπε πως δεν µετανιώνει: «Πρέπει να ληφθεί υπόψη το µοµέντουµ και σε τι αναφερόταν η δήλωσή µου. ∆εν είναι θέµα τού σήµερα, και µετά τις εκλογές του 2012 το θέµα δεν υφίσταται» 

ΘεσσαλονίκηΓιάννης ΜπουτάρηςΝίκος Ταχιάος