Πολιτική|17.12.2019 18:59

Απεργία στο μετρό: «Πόλεμος» για τους «21» - Νομοθετική ρύθμιση φέρνει η κυβέρνηση

Newsroom

Τη δυσφορία του για την κυκλοφοριακό μπλακ άουτ στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της στάσης εργασίας των εργαζομένων στο μετρό, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφοντας: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Αμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων». Είχε προηγηθεί το μήνυμα του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί «νταβατζιλίκια». 

Ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για κυρώσεις στους  21 διοικητικούς υπαλλήλους που, όπως είπε, αρνούνται να μετακινηθούν στα εκδοτήρια ώστε να βγαίνουν τα δρομολόγια. «Δεν θα ανεχτούμε 21 διοικητικοί υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ να κρατούν ομήρους 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί προσωπικό ασφαλείας, ικανό για να κυκλοφορεί πρωί και βράδυ το μετρό.

T

Στο μεταξύ, μεγάλα προβλήματα στους δρόμους της πρωτεύουσας έχει προκαλέσει η τετράωρη στάση εργασίας του μετρό, με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στους δρόμους της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανάλυση της τροχαίας, αυξημένη κίνηση παρατηρείται στους παρακάτω δρόμους:

  • Αθηνών-Λαμίας(Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος) - ΑΠΌ ΙΕΡΑ ΟΔΟ ΕΩΣ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
  • Αθηνών-Λαμίας(κόμβος Καλυφτάκη έως Αθηνών-είσοδος) - ΑΠΌ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΕΩΣ ΚΤΕΛ
  • Αλεξάνδρας 
  • Μεσογείων - ΥΨΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
  • Λ. Κηφισίας (κάθοδος) - ΑΠΌ ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΩΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
  • Λ. Συγγρού (άνοδος)
  • Βασ. Αμαλίας

Η απόφαση για την τετράωρη στάση εργασίας ελήφθη από το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών), το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/12) με κεντρικό θέμα τη μετακίνηση 20 εργαζομένων του μετρό σε άλλες υπηρεσίες. Η απόφαση του Σωματείου ήταν ομόφωνη.

Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Τα 21 άτομα, που έμαθαν την Παρασκευή ότι θα μετακινηθούν στα εκδοτήρια, ήταν από άλλες διοικητικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών), αυτό θεωρείται «βλαπτική μεταβολή».

μετρόΚυριάκος Μητσοτάκης