Πολιτική|17.12.2019 15:48

Κόντρα Λιβανού - Καστανίδη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας

Newsroom

Οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού αλλά και οι πολιτικές ευθύνες για το ποιο κόμμα οδήγησε τη χώρα στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπήλιο Λιβανό και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη.

Ο κ. Λιβανός έκανε λόγο για τον πρώτο προϋπολογισμό που στέλνει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ένα ισχυρό μήνυμα ανάπτυξης και προόδου της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας. Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και, απαντώντας στον κύριο Καστανίδη, που της επέρριψε ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, αντέτεινε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε και πλήρωσε τα χρεολύσια και τις δαπάνες στα εξοπλιστικά προγράμματα που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ.

Τα εξοπλιστικά επί ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν δημοσιονομική εκτροπή

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε να καλύψει τα χρεολύσια και τα έξοδα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που είχαν δημιουργήσει την δημοσιονομική εκτροπή», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λιβανός. «Λάθη έχουν γίνει από όλους τους πολιτικούς χώρους για το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που ακολουθήθηκε. Λάθη και υπερβολές που οδήγησαν σε κρίση αξιών, θεσμών και προτύπων που ανέδειξαν τα πλέον σκοτεινά ένστικτα και τη φθηνή δημαγωγία», επεσήμανε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε:

Ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

«Η αποδοχή του υπουργού Οικονομικών στο αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, να συζητήσουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν το έλλειμμα που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει τη καλή διάθεση της κυβέρνησης και αποδεικνύει ότι θέλουμε την αλήθεια και θέλουμε τον εποικοδομητικό διάλογο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπεραμύνθηκε του νέου προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι «υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ με μικρά αλλά σταθερά βήματα και είναι δομημένος για την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που επί μία 10ετία σήκωσαν το βάρος της κρίσης». Ακόμη, «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που εκπέμπει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ένα ισχυρό μήνυμα ανάπτυξης και προόδου της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας», ανέφερε.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε εξάλλου «στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης τη μείωση των πλεονασμάτων», ο οποίος θα υλοποιηθεί μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Όπως είπε, «η κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα ένα σχέδιο που βασίζεται σε τρεις άξονες: μεταρρυθμίσεις, αλλαγή δημοσιονομικού μείγματος και ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από τα κόκκινα δάνεια».

«Με αυτό τον προϋπολογισμό χτίζουμε την αξιοπιστία της χώρας βήμα -βήμα βάζοντας την Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Προφανώς δεν την βάζει στη Γη της Επαγγελίας αλλά της ανοίγει την πόρτα του μέλλοντος. Είναι μια ιστορική ευκαιρία να στοχαστούμε την Ελλάδα του μέλλοντος και εμείς οι πολιτικοί να αποδείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια ότι υλοποιείται μια μεγάλη ουσιαστική αλλαγή», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Καστανίδης: O Αλογοσκούφης παραβίασε λογιστικά πρότυπα

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του πρώην υπουργού και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, τόνισε ότι και τα δύο κόμματα πρέπει να αναλογιστούν τη ζημιά που έχουν κάνει στη χώρα. Αναλυτικά, «πρέπει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να διακρίνονται από αυτοσυγκράτηση και να αναλογιστούν τη μεγάλη ζημιά που έχουν κάνει στη χώρα και να μην προβάλουν δήθεν τις ωφέλειες της πολιτικής τους για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι ίδιοι δανειστές προβάλλοντας την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου το Μάρτιο του 2013 είπαν βαριές κουβέντες για τη περίοδο 2004-2009 για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφερόταν ότι η κυβέρνηση προσέφυγε σε ταχυδακτυλουργίες για την απόκρυψη στοιχείων», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα υπήρξε το 2004 όταν κατά παραβίαση των λογιστικών προτύπων ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετέφερε τις αμυντικές δαπάνες από το χρόνο παραλαβής στο χρόνο παραγγελίας. Η ΕΕ μετά επανέφερε τη χώρα στο σεβασμό της τήρησης των διεθνών λογιστικών προτύπων», υποστήριξε ακόμη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης ξέρει ότι πράγματι η περίοδος των αστόχαστων πολιτικών του οδήγησε σε τρίτο μνημόνιο ονομαστικής αξίας 86 δισ. που δεν ήταν καθόλου αναγκαίο και χρειάστηκαν υπερπολλαπλάσιες προσπάθειες για να φθάσουμε στη σημερινή ζυγισμένη κατάσταση. Το συμπέρασμα της κρίσης είναι ότι ο μεν δρόμος προς τη διεθνή κρίση ήταν μονόδρομος αλλά χρειάστηκαν 10 χρόνια για να βγούμε εξαιτίας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να προστρέξουν στην απαραίτητη εθνική συνεννόηση χρησιμοποίησαν τη ρητορική του μίσους και της πόλωσης», συνέχισε ο πρώην υπουργός.

Αντιαναπτυξιακός ο νέος προϋπολογισμός

Αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, ο κ. Καστανίδης τον χαρακτήρισε «αντιαναπτυξιακό και μικρών διευθετήσεων, χωρίς κοινωνικό πρόσημο που υποεκτιμά τις ασφαλιστικές δαπάνες». Επιπλέον, «στο νέο προϋπολογισμό δεν αποτυπώνεται πουθενά η στήριξη της μεσαίας τάξης. Γιατί εισοδήματα 20.000 ευρώ δεν πρόκειται να δουν καμία απολύτως ελάφρυνση. Κοινωνικές τάξεις που είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχτούν, όπως για παράδειγμα οι τρίτεκνες οικογένειας έχουν αποκλειστεί, την ίδια ώρα που γίνονται φοροελαφρύνσεις ακόμα και για ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες», υποστήριξε ο κ. Καστανίδης. «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα συγκεκριμένο, αναπτυξιακό σχέδιο για την επαναδημιουργία της μεσαίας τάξης» κατέληξε.

δημοσιονομικά στοιχείαΧάρης ΚαστανίδηςΣπήλιος Λιβανός