Πολιτική|18.12.2019 07:39

ΣΥΡΙΖΑ: Ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε κοινωνικός ούτε αναπτυξιακός

Βούλα Κεχαγιά

Μετά την επιστολή Τσακαλώτου προς τον υπουργό Οικονομικών για συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Τσίπρα με το σημερινό της κυβέρνησης Μητσοτάκη ώστε να αποδειχθεί αυτό που υποστηρίζει η ΝΔ ότι παρέλαβε δημοσιονομικό κενό  ύψους 396 εκατομμυρίων ευρώ και ο Γιώργος Χουλιαράκης ζητεί τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του προϋπολογισμού στην Βουλή η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση κλιμακώνεται με αφορμή τους ισχυρισμούς πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε τον Ιούλιο δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,2%. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του αναφέρει ότι ο ισχυρισμός της ηγεσίας του υπουργείου επί της Μητροπόλεως στηρίζεται σε προσωρινές προβλέψεις δημοσιονομικών μεγεθών της 10ης Ιουλίου οι οποίες αναθεωρήθηκαν το επόμενο διάστημα γεγονός που αποσιωπάται. Προσθέτει δε ο Γιώργος Χουλιαράκης πως εάν πράγματι υπήρχε δημοσιονομικό κενό ύψους 396 εκατομμυρίων ευρώ τότε η κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει ανάλογα μέτρα είτε αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση, είτε περιστέλλοντας τις δαπάνες. Αντιθέτως, όμως σημειώνει, από τον Ιούλιο και μετά προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση μειώνοντας τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 0,1% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 205 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τ’ άλλα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  επαναλαμβάνουν ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ επιβεβαιώνει την κριτική που έχει ασκήσει συνολικά , ότι δηλαδή δεν είναι ούτε κοινωνικός ούτε αναπτυξιακός. Όπως εξηγούν στελέχη της Κουμουνδούρου οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει αφορούν τους ισχυρούς και λίγους χωρίς να ανακουφίζει την μεσαία τάξη, προοπτική που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία. Γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην σημερινή κυβέρνηση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της για φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν την μεσαία τάξη θυμίζοντας ότι αυτές ευνοούν τους ισχυρούς και πλούσιους χωρίς να είναι γενναιόδωρος με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2020 αφενός επιβεβαιώνει ότι οι υποσχέσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ξεχάστηκαν με το καλημέρα της νέας διακυβέρνησης και αφετέρου οι διαβεβαιώσεις για ανάπτυξη αρχικώς στο 4% και στην συνέχεια στο 3% που τελικώς κύλησε στο 2,8% έχουν πέσει στο κενό, αφού η Κομισιόν την προσδιορίζει στο 2,3%, το ΔΝΤ στο 2,2% και ο ΟΟΣΑ στο 2,1%. Τέλος, όσον αφορά τον προϋπολογισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός, πήρε δύο αποφάσεις που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών το 2020. Η πρώτη απόφαση ήταν να μην χρησιμοποιήσει μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα για να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα και η δεύτερη απόφαση ήταν να χρησιμοποιήσει παραπάνω από τον μισό δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για να μειώσει τους φόρους κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα που αυτές διανέμουν.  

προϋπολογισμός 2020ΣΥΡΙΖΑπροϋπολογισμός