Πολιτική|18.12.2019 23:11

«Κόντρα» Πατούλη-Μπακογιάννη για το Πεδίον του Αρεως

Άρης Χατζηγεωργίου

Τελικώς το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Περιφέρειας Αττικής που άναψε απόψε στο Πεδίον του Αρεως δεν ξεπέρασε σε μέγεθος ή λαμπρότητα εκείνο του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Συντάγματος. Εδωσε όμως την αφορμή στον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη να στείλει απάντηση στον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη για το ποιος θα είναι ο διαχειριστής του πάρκου.

Το ποιος «κάνει κουμάντο» στο Πεδίον του Αρεως είναι μια παλιά ιστορία που επανέκαμψε προσφάτως. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας την περασμένη Δευτέρα και απαντώντας σε ερώτηση του Παύλου Γερουλάνου, ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι έχει στείλει επιστολή από τον Οκτώβριο στον Περιφερειάρχη: «Στην επιστολή ζητάω το αυτονόητο, να αποδοθεί επιτέλους το Πεδίον του Αρεως στον Δήμο Αθηναίων. Μου είναι αδιανόητο τέτοιος πνεύμονας, τέτοιος πολύ μεγάλος χώρος πρασίνου να μην τον διαχειρίζεται ο δήμος αλλά κάποιος άλλος. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι περιφερειάρχης. Τα ίδια έλεγα και με την προηγούμενη περιφέρεια τα ίδια ακριβώς και με αυτήν. Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει επιτέλους να περάσει το Πεδίον του Αρεως στον Δήμο Αθηναιων», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Παίρνοντας απόψε τον λόγο ο Περιφερειάρχης πριν ανάψει τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, άφησε κάθε άλλη εισαγωγή και πέρασε κατευθείαν στο ψητό: «Το Πάρκο ανήκει στους Αθηναίους πολίτες, στους πολίτες της Αττικής, σε αυτούς θα παραδίδεται και σε κανέναν άλλον» βροντοφώναξε ο κ. Πατούλης. Μέχρι εκεί όλοι κατάλαβαν σε ποιόν απευθυνόταν αλλά στη συνέχεια το νόημα μπερδεύτηκε: «Σιγουρά, κάποιοι, πολλά χρόνια τώρα το έδωσαν στους εμπόρους των ναρκωτικών, στους σωματεμπόρους, σε κείνους που μόλυναν την πόλη μας. Εμείς λέμε, το πάρκο ανήκει στους πολίτες και ξεκινάμε γιατί κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την προσπάθεια ό,τι κι αν κάνει». «Είναι σίγουρο ότι κάποιοι το θέλουν για να δημιουργήσουν τις δικές τους πολιτικές, κάποιοι, οι μειοψηφίες κυρίως, για να αλλάξουν τη ζωή της πόλης. Να ξέρουν: Το πάρκο θα δοθεί στους πολίτες, τελεία και παύλα! Να τελειώνουμε με αυτές τις λαϊκιστικές μειονότητες!», συνέχισε ο Γ. Πατούλης.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους που είχαν έρθει να δουν το άναμμα του δέντρου, χειροκροτούσαν αλλά ανάμεσά τους, εμφανίστηκαν και εκπρόσωποι από σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής που ήταν αποφασισμένοι να φωνάξουν ενάντια στη χωματερή της Φυλής. Κρατώντας πανό και με μια ντουντούκα φώναζαν συνθήματα ζητώντας να μπει τέρμα στο αίσχος της χωματερής και να μην γίνουν «νέα εγκλήματα στο Γραμματικό και σε χώρους λατομείων».

«Ενδεχομένως κάποιοι θέλουν να χαλάσουν την χριστουγεννιάτικη διαδικασία. Τους απαντούμε. Προχωράμε για τα παιδιά μας, να περάσουν όμορφα και γιορτινά», είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής. «Το Σέντραλ Παρκ που λέγεται Πεδίον του Άρεως είναι εδώ» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης υποσχόμενος ότι του χρόνου «θα είναι εδώ η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ελλάδας» πριν κλείσει με ένα ποτ-πουρί συνθημάτων: «Τελειώνουμε με τους λαϊκιστές που νομίζουν ότι έχουν την αλήθεια! Η κοινωνία προχωράει! Γυρίστε την πλάτη στις μειονότητες και τις μειοψηφίες». Πάντως, οι εκατοντάδες μετανάστες που είχαν έρθει από τις γύρω γειτονιές με τα παιδιά τους για να δουν την εκδήλωση, δεν φάνηκαν να ενοχλούνται ως μειονότητες...

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει πλήθος παραστάσεων και συναυλιών μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ενώ λειτουργούν παγοδρόμιο και παιδικά παιχνίδια λούνα παρκ. Θα ήταν, πάντως, προτιμότερο να μην υπήρχαν τόσοι πολλοί πάγκοι μικροπωλητών που καλύπτουν όλη την διαδρομή από την είσοδο στο άγαλμα του Κωνσταντίνου έως και την πλατεία με το σιντριβάνι. Σε μήκος 200 μέτρων, πάνω από 250 πάγκοι πωλούν από ρούχα και φθηνά είδη σπιτιού έως όσα μπορεί να βρει κανείς στις παρυφές των λαϊκών αγορών ή τις εμποροπανηγύρεις των ιερών ναών, χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με το... Πνεύμα των Χριστουγέννων.

Γιώργος ΠατούληςΚώστας ΜπακογιάννηςΠεδίον του Άρεως