Πολιτική|19.12.2019 07:31

ΣΥΡΙΖΑ-Προϋπολογισμός 2020: Η κυβέρνηση φόρεσε φέσι στη μεσαία τάξη

Βούλα Κεχαγιά

Με την υπερψήφιση του σκέλους του προϋπολογισμού για τις αμυντικές δαπάνες, παρά το γεγονός πως η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τις ψήφισε ούτε μία φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου επιβεβαίωσε χθες στην πράξη πως επιθυμεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στα εθνικά θέματα με αιχμή τα ελληνοτουρκικά.

Ως εκ  τούτου, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό είχε -ουσιαστικά- δύο σκέλη. Εκείνο που επικεντρώθηκε στις σχέσεις μας με την Τουρκία επιδιώκοντας να δείξει πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να πατήσει πάνω στον δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε και το άλλο, που αφορούσε την οικονομία, την κοινωνική πολιτική και τα φαινόμενα βίας και αυταρχισμού από την Ελληνική Αστυνομία.

Μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν πως αφού ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι η μεσαία τάξη διακρίνεται από την ενδυματολογική της προτίμηση στη γραβάτα, προχώρησε σε μία ακόμη εξαγγελία-απάτη όπως την χαρακτήρισαν αυτήν με τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης.

Για την ακρίβεια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως η κυβέρνηση αφού ψήφισε προϋπολογισμό που δεν προβλέπει αντίστοιχη μείωση εσόδων, εξήγγειλε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ οι οποίες απλώς θα μετριάσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες που έχει ήδη ενσωματώσει στον προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα έλεγαν ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν φόρεσε γραβάτα αλλά… φέσι στη μεσαία τάξη καθώς ακύρωσε τα δρομολογημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέτρα ελάφρυνσής της, δηλαδή την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% μεσοσταθμικά, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και την μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα βίας από στελέχη της ΕΛΑΣ, η Κουμουνδούρου σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν τόλμησε να τα αποδοκιμάσει αλλά ξεπέρασε τον εαυτό του αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη με το σχόλιο πως γι’ αυτό τον ψήφισαν οι πολίτες.

ΣΥΡΙΖΑπροϋπολογισμός 2020μεσαία τάξη