Πολιτική|25.10.2018 09:43

Η ΝΔ «πυροβολεί» από τα 12 µίλια

Σπύρος Μουρελάτος

Για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης η κατάσταση προϊούσας αποσύνθεσης στην οποία έχουν περιέλθει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αντανακλά ευθέως τον ερασιτεχνισµό µε τον οποίο διαχειρίζονται µείζονα εθνικά ζητήµατα.

Η αρχική αρνητική αντίδραση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Κοτζιά - Τσίπρα για την πρόθεση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά µίλια στο Ιόνιο δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθµό, σύµφωνα µε γαλάζιες πηγές, από την άτακτη υπαναχώρηση του πρωθυπουργού και τις κυβερνητικές διαρροές περί επιδίωξης διακοµµατικής συναίνεσης. Κατά την ανάγνωση του Μοσχάτου, οι κατά την ηπιότερη εκδοχή βεβιασµένες και αποσπασµατικές επιλογές σε πολύ σηµαντικά ζητήµατα της εξωτερικής µας πολιτικής συνδέονται ευθέως και µε την αποποµπή Κοτζιά από το Υπουργικό Συµβούλιο.

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την προχειρότητα και τον ασυγχώρητο ερασιτεχνισµό της και σε µείζονα ζητήµατα εξωτερικής µας πολιτικής, σε βάρος των εθνικών συµφερόντων. Τα αδιανόητα που συµβαίνουν τον τελευταίο καιρό συνδέονται µε την αποµάκρυνση του κ. Κοτζιά» ανέφερε σε δήλωσή του ο αρµόδιος τοµεάρχης Γιώργος Κουµουτσάκος.

Ενδεικτική της σηµασίας την οποία η ΝΔ αποδίδει στις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις και στην επιβαρυντική επίδραση αυτών στα πάγια εθνικά συµφέροντα της χώρας είναι και η κοινοβουλευτική αναβάθµιση της «γαλάζιας» αξίωσης να δοθεί στα κόµµατα και στη δηµοσιότητα η επιστολή του τέως υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό. Συναφές µε τα προηγούµενα και το ερώτηµα που απευθύνεται προς τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους πολίτες ποιους εννοεί ο Πάνος Καµµένος όταν κατά τις σχετικές αποκαλύψεις του κ. Κοτζιά καταγγέλλει εντός του Υπουργικού Συµβουλίου ότι η... κυβέρνηση χρηµατοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος.

Ωστόσο, αρµόδιες κοµµατικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως η Ν∆ θα µετείχε αυτονόητα σε πιθανή σύγκληση του Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εξαιτίας της σοβαρότητας του θέµατος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μόλις προχθές, εξάλλου, ο Γιώργος Κουµουτσάκος καυτηρίασε την προκλητική συµπεριφορά της Τουρκίας, καλώντας την ηγεσία της να απέχει από κινήσεις που ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.\

Προτεραιότητα η Παιδεία

Υψιστη προτεραιότητα για τη ΝΔ, όπως διαβεβαιώνουν αρµόδιες πηγές που επικαλούνται την προχθεσινή εκδήλωση για την Ανώτατη Παιδεία, είναι η προβολή των προγραµµατικών προτάσεων του κόµµατος και εν γένει η προπαρασκευή της επόµενης ηµέρας του τόπου. Ακολουθούν, σύµφωνα µε τον «γαλάζιο» σχεδιασµό, η µεγάλη εκδήλωση στα µέσα Νοεµβρίου για όλες τις βαθµίδες της Εκπαίδευσης, η παρουσίαση των προτάσεων του κόµµατος για την Υγεία και στα µέσα Δεκεµβρίου το Εκλογικό Συνέδριο του κόµµατος

Νέα Δημοκρατία