Πολιτική|22.12.2019 10:04

Πού στοχεύει η Φώφη Γεννηματά με την τριπλή πρόταση για τον ΠτΔ

Φώφη Γιωτάκη

Αποφασισμένη να εντάξει στις προτεραιότητές της την ανάδειξη του ισχυρού ρόλου που έπαιξαν οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες συγκυρίες για τη χώρα φαίνεται ότι είναι η Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας ότι το 2020 θα αποδειχθεί έτος δυναμικής επανεκκίνησης του προοδευτικού χώρου γύρω από το Κίνημα Αλλαγής.

Η κίνησή της να δηλώσει ότι οι κ. Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί εκ των πραγμάτων περισσότερες από μία αναγνώσεις, καθώς παραπέμπει σε νέες πρωτοβουλίες, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Επειτα από πολύχρονες, εσωκομματικές εντάσεις, σφοδρές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις αλλά και την επιχείρηση επιβίωσης του Κινήματος Αλλαγής ανάμεσα στους μονομάχους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, η κυρία Γεννηματά πιστεύει ότι ξεκινά μια νέα πολιτική περίοδος, κατά την οποία το κόμμα της θα έχει αρκετές ευκαιρίες να πρωταγωνιστήσει και πάλι στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Βασική προϋπόθεση είναι αναμφισβήτητα η ενότητα και σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ νέων και παλαιότερων στελεχών, της νυν και των προηγούμενων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Εμπειρο στέλεχος που γνωρίζει καλά τα δρώμενα στο Κίνημα Αλλαγής λέει ότι οι σχέσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πέρασαν από... χιλιάδες κύματα, αλλά ουδέποτε αυτή η δοκιμασία άλλαξε ή αλλοίωσε την πολιτική ταυτότητα και την ιδεολογική επάρκεια της παράταξης.

Τετ α τετ στη Βουλή

Με τον Κώστα Σημίτη η Φώφη Γεννηματά έχει -αν και όχι συχνή- ουσιαστική επικοινωνία, ειδικά όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Προχθές ζήτησε να τον συναντήσει. Ο λόγος της συνάντησής τους στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή αφορούσε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά και την ανάγκη συγκρότησης εθνικής γραμμής απέναντι στην προκλητική στάση της γειτονικής χώρας.

Είχε προηγηθεί το άρθρο του κ. Σημίτη, που επικρότησαν την ίδια μέρα με τις ομιλίες τους στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ τόσο η κυρία Γεννηματά όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το «Ελσίνκι», η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας αλλά και οι «κόκκινες γραμμές» είναι «σταθμοί» που ενώνουν τις προηγούμενες ηγεσίες με την τωρινή, παραμερίζοντας εντάσεις και διαφωνίες διαφορετικής κλίμακας στο εσωτερικό του κόμματος. Οι πληροφορίες λένε, άλλωστε, ότι Φώφη Γεννηματά και Κώστας Σημίτης μίλησαν ανοιχτά για τα κρίσιμα ζητήματα και για την επιμονή της στο να επαναλαμβάνει την πρότασή της για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ λόγω της διαφωνίας του Γιώργου Παπανδρέου με τη «γραμμή» Γεννηματά, ωστόσο και οι δύο προτίμησαν να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα στη συνέχεια για να δώσουν με όρους ενότητας και συνοχής την εκλογική μάχη. Οι καλά γνωρίζοντες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν πλέον «κώδικες» συνεννόησης για την υπέρβαση κρίσεων, σημειώνουν ότι και οι δύο ανέπτυξαν τις ίδιες θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά, επικρότησαν το άρθρο Σημίτη και έστειλαν ισχυρά μηνύματα και προς τη Νέα Δημοκρατία και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά στελέχη της παπανδρεϊκής πλευράς ανέλαβαν μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σημαντικούς ρόλους στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ άπαντες διακρίνουν την κοινή προσπάθεια να υποβαθμίσουν το πέρασμα κάποιων παπανδρεϊκών και σημιτικών στις όχθες του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν έχει λιώσει ο πάγος. Η σύγκρουση Γεννηματά - Βενιζέλου κατά την προεκλογική περίοδο έχει θυμώσει στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο, ωστόσο άλλα προβλέπουν και βάζουν... στοίχημα ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα εμφανιστούν «γέφυρες» για τη σταδιακή αποκατάσταση της επικοινωνίας. Ισως -υπογραμμίζουν- δοθεί η ευκαιρία με αφορμή τη συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής εντός του Μαρτίου...

Το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής προσανατολίζεται στο «σκληρό ροκ» για την αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αναιρεί την επικαιροποιημένη απόφασή του να επιτίθεται με σφοδρότητα κάθε φορά που η Κουμουνδούρου βάλλει εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη. Το νέο πολιτικό μείγμα του ΚΙΝΑΛ συνδέεται με τη λογική μαχητικής αντιπολίτευσης και προγραμματικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. «Δεν ξεχνάμε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με τα γνωστά αποτελέσματα: το τρίτο μνημόνιο» επισημαίνει σε προειδοποιητικούς τόνους στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, αποδίδοντας εν τω μεταξύ τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη περί «τοξικού Παπανδρέου», στις υπόγειες συγκρούσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και στον φόβο ισχυροποίησης του ΚΙΝΑΛ στον προοδευτικό χώρο.

Το σίγουρο είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη διαβλέπει εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του όσο πλησιάζει η προεδρική εκλογή. «Εμείς επιμένουμε. Θέλουμε και προτείνουμε πολιτικό πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο που να ενώνει. Και εκείνοι που συγκυβέρνησαν με την καραμανλική Δεξιά και την ακροδεξιά του κ. Καμμένου επιμένουν στην επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου» διαπιστώνει με επιθετικό ύφος κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, επιστρέφοντας μάλιστα τις ύβρεις περί τοξικότητας στον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά το σενάριο να στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας τον Γιώργο Παπανδρέου στην προεδρική εκλογή. «Θα τολμήσουν να στηρίξουν πολιτικό πρόσωπο από την Κεντροαριστερά ή θα συνεχίσουν την... πεπατημένη;», αναρωτιέται με νόημα το ίδιο στέλεχος, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυρίας Γεννηματά εν αναμονή της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Φώφη ΓεννηματάΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚ