Πολιτική|22.12.2019 11:55

Στη Λιβύη μετέβη ο Δένδιας - Θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαφτάρ

Newsroom

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη στη Λιβύη με το κυβερνητικό αεροσκάφος, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, η έκτακτη αυτή επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ πραγματοποιείται έπειτα από την επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης από την τουρκική εθνοσυνέλευση το περασμένο Σάββατο 21/12. 

Η στιγμή της άφιξης του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη: 

T

Η Τουρκία επικύρωσε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Της επίσκεψης του Νίκου Δένδια, είχε προηγηθεί η υπερψήφιση από την εθνοσυνέλευση της Τουρκίας της συμφωνίας με τη Λιβύη, το Σάββατο 21/12. Αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι με τη συμφωνία αυτή αυξάνεται η ισχύς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, «η οποία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ένας αναμφισβήτητος παίκτης στην περιοχή».

Αντιδράσεις από Ρωσία και ΗΠΑ για τις απειλές της Τουρκίας

Στο μεταξύ, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για «απόβαση» στη Λιβύη, προκαλώντας πονοκέφαλο σε Ρωσία και ΗΠΑ, οι οποίες και εμφανίζονται ενοχλημένες από τη συμφωνία της Τουρκίας για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη.

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

ΛιβύηΝίκος ΔένδιαςΧαλίφα Χαφτάρ