Πολιτική|25.10.2018 10:25

Ηχηρή απουσία Γκρούεφσκι από εκδήλωση του VMRO

Χρήστος Τελίδης

Μια απουσία που σχολιάστηκε έντονα και συνδέθηκε µε όσα είχαν προηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή στη διάρκεια της νύχτας,  µε τις εκκαθαρίσεις στελεχών. Μια νύχτα των «µεγάλων µαχαιριών», όπως την αποκάλεσαν κάποιοι, µε τον Χρ. Μίτσκοσκι και τους σκληρούς του κόµµατος να προχωρούν σε ένα ξεκαθάρισµα λογαριασµών προς κάθε κατεύθυνση.

Ανάµεσα σε αυτούς που αποµακρύνθηκαν ήταν και ο εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι, Αλεξάνταρ Μιγιάλκοφ -ως άτοµο της απολύτου εµπιστοσύνης του τον είχε τοποθετήσει επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, ενώ ήταν αυτός που κινούσε τα νήµατα στο κόµµα-, προκειµένου να του φορτώσουν τις ευθύνες του αδιεξόδου που δηµιουργήθηκε µε την αποσκίρτηση των οκτώ βουλευτών και την ψήφιση των συνταγµατικών αλλαγών στην ολοµέλεια της Βουλής.

Ο Ν. Γκρούεφσκι, πάντως, προσήλθε χθες στα δικαστήρια για να παραλάβει την απόφαση του Εφετείου, το οποίο δέχθηκε την πρωτόδικη απόφαση και του επέβαλε πρόσφατα φυλάκιση δύο χρόνων για τη σκανδαλώδη αγορά µιας πολυτελούς λιµουζίνας, που χρησιµοποιούσε ο ίδιος.

Οι πληροφορίες µάλιστα αναφέρουν ότι στις 9 Νοεµβρίου ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέλθει για να εκτίσει την ποινή του στις νέες φυλακές του Κουµάνοβο. Τραγική ειρωνεία, τις φυλακές αυτές εγκαινίασε ο ίδιος ο Ν. Γκρούεφσκι ως πρωθυπουργός.

Ο τελευταίος έχει το δικαίωµα προσερχόµενος στη φυλακή να ζητήσει αναβολή εκτέλεσης της ποινής, προσφεύγοντας στο ανώτατο δικαστήριο. Εκείνο όµως που έκανε εντύπωση είναι οι αποστάσεις που κράτησε από τον Χρ. Μίτσκοσκι. «∆εν γνωρίζω όλα τα στοιχεία σχετικά µε τις διαγραφές των στελεχών του VMRO-DPMNE» είπε, όταν ρωτήθηκε από τους δηµοσιογράφους, ενώ στο ερώτηµα αν ο Χρ. Μίτσκοσκι βρίσκεται σε σωστό δρόµο απάντησε αινιγµατικά: «Αυτό θα ειπωθεί από τον λαό στις εκλογές».

Στο παιχνίδι και ο Γκεοργκίεφσκι Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι οι οκτώ βουλευτές που αποσκίρτησαν από το VMRODPMNE προσανατολίζονται στη δηµιουργία 
ξεχωριστής Κοινοβουλευτικής Οµάδας στη Βουλή, υπό την κάλυψη πιθανόν του κόµµατος του πρώην προέδρου του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, του VMRO - Λαϊκό Κόµµα, το οποίο δεν διαθέτει σήµερα κανέναν βουλευτή. Τον τελευταίο είχε αποµακρύνει και διαγράψει από το VMRO-DPMNE, έπειτα από έναν έντονο εσωκοµµατικό πόλεµο, ο Νίκολα Γκρούεφσκι! Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δείχνει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού

VMRO-DPMNEΠΓΔΜΝίκολα Γκρουέφσκι