Πολιτική|02.12.2018 15:03

Θεσσαλονίκη: Αγεφύρωτο χάσμα στην Κεντροαριστερά για τον αντι-Μπουτάρη

Εύρης Τσουμής

Να λάβει τέλος, πριν καν δηµιουργηθεί, κινδυνεύει το προοδευτικό µέτωπο που ήθελε για τη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης, µε άξονα τη δηµοτική του οµάδα, την «Πρωτοβουλία».

Τα κόµµατα και οι εκπρόσωποί τους, αλλά και οι δηµοτικές οµάδες, δείχνουν πως δύσκολα µπορούν να συνυπάρξουν γύρω από ένα τραπέζι διαλόγου και ότι ακόµα πιο δύσκολα µπορούν να καταλήξουν σε µια κίνηση µε έναν υποψήφιο. Είναι πολλές οι στρατηγικές και οι προσωπικές φιλοδοξίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν, πολλά τα µέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν και οι αντιθέσεις οι οποίες θα χρειαστεί να υπερκεραστούν...

Άλλωστε, όπως είπε στο «Έθνος της Κυριακής» έµπειρο στέλεχος το οποίο κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αυτήν την περίοδο όλοι οι υποψήφιοι χαράσσουν τη στρατηγική τους µε το µυαλό στην επόµενη µέρα των δηµοτικών εκλογών. «Τους ενδιαφέρει να είναι στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο και εκεί να διαπραγµατευτούν» τόνισε. Προτού καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι, άρχισαν να µπαίνουν... κόκκινες γραµµές.

Μόλις το βράδυ της περασµένης Πέµπτης, ένα 24ωρο πριν ανοίξει η διαδικασία που είχε προαναγγείλει ο Γιάννης Μπουτάρης, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Οπως επεσήµανε ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος ∆ουίτσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε δήλωσε τη στήριξή του στην παράταξη “Πρωτοβουλία”.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε προ µηνών τη στήριξή του στο πρόσωπο του δηµάρχου Γιάννη Μπουτάρη, µε σκοπό να ηγηθεί ενός προοδευτικού µετώπου απέναντι στις συντηρητικές δυνάµεις της πόλης. Ο κ. Μπουτάρης επέλεξε να αποσυρθεί. Εµείς συνεχίζουµε τη µάχη για τη δηµιουργία ενός µεγάλου δηµοκρατικού µετώπου για τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί πως την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του προοδευτικού µετώπου την έχει τώρα πια ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η δηµοτική παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη µοιάζουν να βρίσκονται πια ένα βήµα πριν από την οριστική ρήξη, γεγονός που αλλάζει τις στοχεύσεις των στελεχών κάθε χώρου. Η επιλογή της υφυπουργού Κατερίνας Νοτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, πριν καν αρχίσουν οι διερευνητικές διεργασίες που είχε εξαγγείλει ο Γιάννης Μπουτάρης, έφερε την αντιπαράθεση.

Είναι χαρακτηριστικά όσα έγραψε στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη, ο αντιδήµαρχος και αναπληρωτής δηµάρχου Νίκος Φωτίου. «Η ευρεία συµπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάµεων, που θα συνέχιζε την ανοιχτή και εξωστρεφή πολιτική του Μπουτάρη, πάει κατά διαόλου» ανέφερε µεταξύ άλλων. «∆ιαβάζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει µάλλον σε κοµµατική υποψηφιότητα για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης.

Αν συµβεί αυτό και ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ µε παρόµοια απόφαση, ο κίνδυνος της παλινόρθωσης είναι πλέον χειροπιαστός. Η ευρεία συµπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάµεων που θα συνέχιζε την ανοιχτή και εξωστρεφή πολιτική του Μπουτάρη πάει κατά διαόλου! Ας σκεφτούν καλά οι κοµµατικές ηγεσίες τις ευθύνες τους για τις συνέπειες των επιλογών τους και ας δώσουν χρόνο σε διαβουλεύσεις που θα καταλήξουν σύντοµα σε προγραµµατικές συγκλίσεις και σε πρόσωπο κοινής αποδοχής» κατέληξε.

Στον κ. Φωτίου έσπευσε να απαντήσει η επικεφαλής της δηµοτικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη Ρία Καλφακάκου, η οποία χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη τις αναφορές του. Στην επιλογή Νοτοπούλου στρέφουν την κριτική τους και άλλες δυνάµεις που έχουν κληθεί να πάρουν µέρος στη συγκρότηση του προοδευτικού µετώπου.

Η δηµοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Πόλη» είχε δει δυνατότητες συνεργασιών µε την οµάδα των πέντε δηµοτικών συµβούλων Γιώργου Αβαρλή, Παναγιώτη Αβραµόπουλου, Ανδρέα Κουράκη, Γιώργου Αρβανίτη και Μόνικα  Αϊβάζογλου, οι οποίοι είχαν ανεξαρτητοποιηθεί το προηγούµενο διάστηµα. Ωστόσο, η οµάδα των «5», πριν καν αρχίσουν συνοµιλίες και ζυµώσεις, συναντήθηκε µε τους επικεφαλής της κίνησης «Πολύχρωµη Θεσσαλονίκη» των Σπύρου Βούγια και Νίκου Νυφούφη.

Οι δύο πλευρές συµφώνησαν στη ανάγκη ενός προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύµατος για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, αλλά επισήµαναν πως θα πρέπει να µείνουν µακριά από κοµµατικές υποψηφιότητες, καθώς σηµασία έχει η πόλη, και όχι οι επιδιώξεις των κοµµάτων. Ο Σπύρος Βούγιας, µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», επανέλαβε πως είναι ανοικτός σε διάλογο, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αναστείλει την κίνησή του...

Αλλά και στο ΚΙΝΑΛ εµφανίζονται επιφυλακτικοί µετά την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ µε την Κατερίνα Νοτοπούλου. Στελέχη του κόµµατος στη Θεσσαλονίκη δήλωσαν προβληµατισµένα από την εξέλιξη αυτή και τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» πως δεν πρόκειται να βιαστούν. «Περιµένουµε τις εξελίξεις. Θα δούµε πρώτα πώς θα εξελιχθεί η κίνηση της “Πρωτοβουλίας” του Γιάννη Μπουτάρη και στη συνέχεια θα προχωρήσουµε». Παράλληλα επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας προσχηµατικό το ενδιαφέρον για συγκρότηση προοδευτικού µετώπου στη Θεσσαλονίκη.

Αν το ήθελαν, δεν θα είχαν σπεύσει να δώσουν χρίσµα πριν ανοίξουν οι διαδικασίες από τον Γιάννη Μπουτάρη. Εµείς, αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα περιµένουµε την “Πρωτοβουλία” του Μπουτάρη να προχωρήσει. Κατόπιν θα δούµε πώς θα κινηθούµε» τόνισαν στο «Έθνος της Κυριακής». Για το ΚΙΝΑΛ παραµένει στο «τραπέζι» το όνοµα της Εύας Καϊλή, αλλά ακόµη δεν έχει κριθεί τίποτε, αφού εξετάζεται η περίπτωση του Σπύρου Βούγια. Η ίδια η κυρία Καϊλή, πάντως, φαίνεται να µην έχει πάρει ακόµη τις αποφάσεις της. «Θα υπολογίσω τις εξελίξεις και τα νέα δεδοµένα, και θα δω εάν είµαι χρήσιµη. ∆εν µου αρέσει να είµαι κάπου επειδή πρέπει» ανέφερε σε δηλώσεις της.


Κατερίνα Νοτοπούλου - Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήµο προκάλεσε αντιδράσεις από τις περισσότερες δυνάµεις που έχουν κληθεί να πάρουν µέρος στη συγκρότηση του προοδευτικού µετώπου

Νίκος Ταχιάος - Το πιο σηµαντικό θέµα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο εκλεκτός της Ν∆ έχει να κάνει µε την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού και βουλευτή Γιώργου Ορφανού

Εύα Καϊλή - Το όνοµά της παραµένει στο τραπέζι του ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν έχει κριθεί τίποτε, µε την ίδια να µην έχει πάρει ακόµη τις αποφάσεις της

Απόστολος Τζιτζικώστας - Ο περιφερειάρχης αναµένεται να ανκοινώσει την προσχώρηση στη δική του παράταξη γνωστών στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς

Χρήστος Παπαστεργίου - «Όποιος θεωρεί πως δεν µπορεί να είναι στο ΚΙΝΑΛ ας πάρει την απόφαση κι ας κάνει το βήµα εξόδου» δήλωσε ο υποψήφιος του κόµµατος, αφήνοντας αιχµές για την κίνηση Μπόλαρη

Μάρκος Μπόλαρης - Ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέµατα Θρησκευµάτων προωθεί τη συγκρότηση µιας κίνησης της Κεντροαριστεράς που θα µπορούσε να εξελιχθεί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο


Συζητήσεις

Ο Γιάννης Μπουτάρης, παρά το αρνητικό κλίµα που τείνει να δηµιουργηθεί, έχει αρχίσει ήδη έναν πρώτο κύκλο διαβουλεύσεων µε επικεφαλής κινήσεων από τις δηµοτικές παρατάξεις. Μίλησε ακόµα και µε τον Μάκη Κυριζίδη, που προέρχεται από τον χώρο της Ν∆ αλλά κατεβαίνει στις δηµοτικές εκλογές µε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. «Πώς µπορεί να δηµιουργηθεί κοινό µέτωπο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ θα “κατεβάσουν” υποψήφιους και θα δώσουν χρίσµα; Και πώς θα κάτσουµε στο ίδιο τραπέζι;

Με αυτούς τους όρους δεν µπορεί να συµβεί κάτι τέτοιο» απάντησε ο κ. Κυριζίδης, προτείνοντάς του να ξεκαθαρίσουν πρώτα όλες οι υποψηφιότητες για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης και µετά τις γιορτές να δουν αν και πώς µπορεί να υπάρξει κοινή πορεία.

Ο κ. Μπουτάρης τις επόµενες µέρες θα συναντηθεί µε τον υποψήφιο για τη δηµαρχία Κωνσταντίνο Ζέρβα, µε τον τελευταίο να δηλώνει πως είναι ανοικτός για συζητήσεις «ειδικά µε έναν απερχόµενο δήµαρχο». Στη Ν∆ Θεσσαλονίκης, µετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου, τρέχουν για να αναπληρώσουν τον χαµένο χρόνο. Ο κ. Ταχιάος παρουσίασε τον συνδυασµό του, που ονοµάζεται «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Στην πρώτη συνέντευξή του είπε πως δεν τον απασχολεί αν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι από τον ίδιο πολιτικό χώρο µε αυτόν, σηµειώνοντας τη βεβαιότητα ότι θα αντιµετωπιστεί αυτό στο µέλλον. Κατόπιν απέκλεισε συνεργασία στη διοίκηση του δήµου µε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το πιο σηµαντικό θέµα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο κοµµατικός µηχανισµός της Ν∆ έχει να κάνει µε την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού και βουλευτή Γιώργου Ορφανού.

Σε αυτόν αναµένεται να ασκηθούν οι περισσότερες πιέσεις από τον κοµµατικό µηχανισµό για να κάνει πίσω, µε τον ίδιο τον κ. Ορφανό να δηλώνει σε όλους τους τόνους και προς όλους πως… θα φτάσει στις εκλογές. 

Άναψε φωτιές ο Μάρκος Μπόλαρης

∆ιαστάσεις θρίλερ λαµβάνουν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, µετά την εκδήλωση της κίνησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υφυπουργού Εξωτερικών για θέµατα Θρησκευµάτων, Μάρκου Μπόλαρη, για τη συγκρότηση µιας κίνησης της Κεντροαριστεράς που θα µπορούσε να εξελιχθεί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο ενάντια στον υποψήφιο που στηρίζει η Ν∆, τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», ο τελευταίος πρόκειται να απαντήσει στις κινήσεις αυτές µε την ανακοίνωση προσχώρησης στη δική του παράταξη γνωστών στελεχών από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και  της Κεντροαριστεράς.

Στο ΚΙΝΑΛ ο γραµµατέας της νοµαρχιακής Θεσσαλονίκης και υποψήφιος του κόµµατος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, δηλώνει πως η κίνηση του Μπόλαρη δεν επηρεάζει τη στρατηγική του. «Εµείς δεν αντιδράσαµε στη συµµετοχή στον διάλογο κάποιων στελεχών του χώρου. ∆εν σηµαίνει τίποτε το ότι πήγαν σε µια εκδήλωση. Αλλά όποιος θεωρεί πως δεν µπορεί να είναι στο ΚΙΝΑΛ ας πάρει την απόφαση κι ας κάνει µόνος του το βήµα εξόδου» τόνισε µιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο κ. Παπαστεργίου ολοκλήρωσε πριν από λίγες µέρες έναν πρώτο κύκλο επαφών µε παράγοντες της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επισκέψεων σε παραγωγικές µονάδες της περιφέρειας και συναντήσεων µε επιχειρηµατίες. «Το πρόγραµµά µας θα είναι έτοιµο µέχρι τον επόµενο Φεβρουάριο, ενώ µέσα στον ερχόµενο Μάρτιο θα παρουσιαστεί» είπε στο «Έθνος της Κυριακής».

Κατερίνα Νοτοπούλουδήμος ΘεσσαλονίκηςκεντροαριστεράΓιάννης Μπουτάρης