Πολιτική|02.12.2018 15:24

Μαλέλης: Ο κ. Τσίπρας και η αλλοπρόσαλλη παρέα του απέτυχαν

Φώφη Γιωτάκη

Τις κρυφές πτυχές της στρατηγικής οπτικής και χάραξης του Κινήµατος Αλλαγής, εν όψει των εκλογών και των µετεκλογικών στοχεύσεων, περιγράφει µε ενάργεια ο Σταµάτης Μαλέλης. Ο γραµµατέας Επικοινωνίας του Κινήµατος Αλλαγής εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι το Κίνηµα Αλλαγής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο από την εποµένη των εκλογών, µιλά ανοιχτά για την ευθύνη όλων να συστρατευτούν, αναφέρεται στο προσωπικό του στοίχηµα µε την κάθοδό του στη Β’ Πειραιά, κάνει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προβλέπει ότι «η ∆εξιά θα βρει εµάς απέναντί της».

Κύριε Μαλέλη, αναλάβατε κεντρικό πολιτικό ρόλο στο ΚΙΝΑΛ τη στιγµή της άγριας πόλωσης. Ήταν κίνητρο;

Το κίνητρο είναι να ξαναδώ µεγάλο το Κίνηµα Αλλαγής και τη ∆ηµοκρατική Παράταξη. Να ηγεµονεύουν στον προοδευτικό χώρο. Οι σηµερινές συγκρούσεις προέρχονται από µικροπολιτικές λογικές. ∆εν µας φοβίζουν, αλλά δεν θα τους κάνουµε τη χάρη να αλλάξουµε ατζέντα. Το κίνητρό µας είναι να αποδείξουµε και πάλι ότι είµαστε στο πλευρό των πολιτών που παλεύουν για µια καλύτερη ζωή.

Η σκανδαλολογία καλά κρατεί και το ΚΙΝΑΛ επιτίθεται -λένε πολλοί- από θέση άµυνας. Θα ζητήσετε συγνώµη, όπως σας παρακινούν κυβερνητικά στελέχη για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ;

Λέω να ζητήσουµε συγνώµη για την Εθνική Συµφιλίωση, για το ΕΣΥ, για τα ΚΑΠΗ, για την κοινωνική θωράκιση των πολιτών, για την ΟΝΕ, για τη ∆ιαύγεια, για τα µεγάλα έργα αλλά και για δεκάδες άλλα που άλλαξαν τη ζωή των Ελλήνων. Για να σοβαρευτούµε. Εάν για κάτι πρέπει να ζητήσουµε συγνώµη, είναι γιατί δεν πήραµε ακόµη περισσότερα µέτρα για την προστασία του πολίτη. Να ζητήσουµε συγνώµη γιατί αφήσαµε ορισµένα µέτρα στη µέση. Αλλοι είναι αυτοί που πρέπει να ζητήσουν συγνώµη. Αυτοί που ενέπαιξαν τον λαό και του πούλησαν µε χυδαίο τρόπο ψεύτικες ελπίδες. Συγνώµη να ζητήσουν αυτοί που έκαναν τεράστιο κακό στην Αριστερά, η οποία, φυσικά, δεν έχει καµία σχέση µε όλους αυτούς που κυβέρνησαν µε οδηγό το ψέµα µόνο και µόνο για την εξουσία.

Πού αποδίδετε την ισχυρή στήριξη στον κ. Σηµίτη από κορυφαίες προσωπικότητες της παράταξης;

Κατ’ αρχάς στη δουλειά που έγινε την οκταετία 1996-2004 αλλά και στο γεγονός ότι δεχόµαστε µια ολοµέτωπη επίθεση ως παράταξη λόγω προεκλογικής περιόδου. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι, όταν δεν συκοφαντούν την παράταξη, µας κάνουν προτάσεις για προοδευτικό µέτωπο. Φαρισαϊσµός...

Πάντως ο κ. Παπανδρέου δεν είχε -λένε στελέχη- την αντίστοιχη στήριξη όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πελαγοδροµούσε στο πρώτο µνηµόνιο. Πιστεύετε ότι θα ήταν διαφορετική η πορεία του κόµµατός σας εάν υπήρχε άλλη αντιµετώπιση;

Αυτό θα το δείξει η Ιστορία. Ο αλάθητος κριτής. Εµείς έχουµε υποχρέωση να κοιτάζουµε πλέον στο τώρα και στο µέλλον που µπορούµε να αλλάξουµε. Ο Παπανδρέου προσπάθησε και έκανε πολλά. Αλλοι έχουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας.

Κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα ότι ακολουθεί τη λογική του «δώσε δώσε, κάτι θα µείνει», µε τις παροχές και τα επιδόµατα...

Κατηγορούµε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ο κ. “10-1“. ∆ηλαδή αυτός που παίρνει δέκα, δίνει ένα και πανηγυρίζει. Λοιπόν. Εµείς όλο αυτό το χαρακτηρίζουµε απάτη. Ο κ. Τσίπρας και η αλλοπρόσαλλη παρέα του απέτυχαν. ∆εν έφεραν ανάπτυξη, ανακύκλωσαν τη φτώχεια και έκαναν σηµαία τους τη µιζέρια. ∆εν θα τους αφήσουµε άλλο. Ανήκουµε στον σοσιαλιστικό χώρο. Πρώτη µας προτεραιότητα, να προστατεύσουµε τους πολίτες. Αυτό δεν γίνεται µε την ελεηµοσύνη. Να τελειώνουµε λοιπόν.

Ναι, αλλά τα µέτρα της κυβέρνησης θα τα ψηφίσετε;

Είµαστε το µόνο κόµµα που έχουµε καταθέσει προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Τις παρουσίασε πρόσφατα η κυρία Γεννηµατά. Τους περιµένουµε να τα ψηφίσουν.

Αν επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ, µπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ηγηθεί ως πρωθυπουργός µιας κυβέρνησης συνεργασίας π.χ. µε το ΚΙΝΑΛ;

Το τι θα γίνει την επόµενη µέρα θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Ελπίζουµε να µας δώσει ισχυρή εντολή ώστε να εµποδίσουµε τη συντήρηση να πάρει την εξουσία.

Υπάρχει περίπτωση να προτείνετε άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργό σε περίπτωση συνεργασίας;

Πιστεύω ότι την επόµενη µέρα θα είµαστε πολύ δυνατοί για να µπούµε σε τέτοια διλήµµατα!

Αρα δεν πιστεύετε ότι η Ν∆ θα έχει αυτοδυναµία; Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα µας κάνει τόσο κακό; Θα φέρει αυτοδύναµη τη ∆εξιά;

Θα κάνουµε ό,τι µπορούµε για να τον εµποδίσουµε.

Είπατε τον κ. Τσακαλώτο ψεύτη και ο κ. Κικίλιας «Πινόκιο». Ποιο είναι το µεγαλύτερο ψέµα του;

∆εν µε ενδιαφέρει πώς τον χαρακτήρισε ο κ. Κικίλιας. Εξάλλου υπάρχουν υπόγειες σχέσεις ενός µέρους της ∆εξιάς µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστοί δεξιοί υποστηρίζουν ανοιχτά την κυβέρνηση. Το µεγαλύτερο ψέµα τους είναι ότι µίλησαν για... λαϊκό πρόσηµο της πολιτικής τους. Και έγιναν οι χρήσιµοι ηλίθιοι των δανειστών. Ποτέ δεν περίµεναν οι δανειστές ότι θα βρουν τόσο υπάκουους πελάτες. Ψεύτες και λαϊκιστές. Καµία σχέση µε την Αριστερά και τα ιδανικά της.

Η συµφωνία Τσίπρα - Ιερώνυµου…

Η κυρία Γεννηµατά παίρνει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί ένας νέος εθνικός διχασµός, τον οποίο επιχειρεί να δηµιουργήσει µε επιπολαιότητα η κυβέρνηση. Πιστεύουµε ότι το θέµα είναι εθνικό.

Ποιο το προφίλ του επικεφαλής στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ;

Το ζήτηµα του επικεφαλής του Επικρατείας είναι της απολύτου αρµοδιότητας της προέδρου.

Όλοι οι «επώνυµοι» πρέπει να είναι υποψήφιοι µε σταυρό στις εκλογές;

Όλοι πρέπει να δώσουν τη µάχη τους στην κρίσιµη εκλογική αναµέτρηση. Τώρα το πώς θα το κρίνουν η πρόεδρος και τα όργανα του Κινήµατος.

Γιατί εσείς στη Β’ Πειραιά και όχι αλλού;

Θέλω να είµαι υποψήφιος στη Β’ Πειραιά, αλλά γι’ αυτό θα αποφασίσει η παράταξη. Έζησα και περπάτησα από µικρός ως εσωτερικός µετανάστης τις γειτονιές του Πειραιά. Θέλω να αγωνιστώ για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ζήσει στο πετσί τους τη φτώχεια και την αδικία. Θέλω να κάνω ό,τι περισσότερο µπορώ για αυτούς τους ανθρώπους που η Πολιτεία δεν τους έδωσε αυτό που άξιζαν.

∆ιψήφιο ποσοστό στις κάλπες. Αλλιώς;

Θα είµαστε πολύ ψηλά, να είστε σίγουρη, κυρία Γιωτάκη. Η θλιβερή παρένθεση έκλεισε. Η ∆εξιά θα βρει εµάς απέναντί της. 

Σταμάτης ΜαλέληςΚΙΝΑΛ