Πολιτική|25.12.2019 12:37

Πώς απαντά η Ελλάδα στη νέα τουρκική πρόκληση με τους χάρτες

Newsroom

Η Αθήνα δεν θα αφήσει, για μία ακόμα φορά, αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα. Μπορεί η ελληνική πλευρά να αποφεύγει να παίζει το «παιχνίδι» των γειτόνων, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει την Τουρκία να... αλωνίζει.

Ηδη το κυβερνητικό επιτελείο, ύστερα κι από τη νέα πρόκληση με τους χάρτες που έβγαλε χθες στο προσκήνιο η Τουρκία, εντείνει τη διπλωματική της αντεπίθεση, γνωρίζοντας πως έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός συζήτησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη Λιβύη, χθες το βράδυ ο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Η Ελλάδα με... ανοιχτά χαρτιά και ντοκουμέντα αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε κυριαρχική θέση στην ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο αυτό τη δεύτερη μέρα του νέου έτους θα πέσουν οι υπογραφές σε ειδική τελετή στο Ζάππειο για τον αγωγό EastMed.

Θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών, στις 4-5 Ιανουαρίου, η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) με τη συμμετοχή και της Γαλλίας, η οποία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν και η χώρα του, είναι οι μοναδικοί που εναντιώνονται οριζοντίως και καθέτως στην τουρκική παραβατικότητα...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εν αντιθέσει με τις πιέσεις που δέχεται εκ των έσω, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, έχει στο... απυρόβλητο τον Ερντογάν.

Η σειρά των διπλωματικών επαφών, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Γενάρη του 2020 και συγκεκριμένα στις 29 του ερχόμενου μήνα όταν και θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου θα γίνει δεκτός στα Ηλύσια Πεδία από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο όποιος έχει ταχθεί στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

τουρκικές προκλήσειςEastMedΑνατολική ΜεσόγειοςΚυριάκος Μητσοτάκης