Πολιτική|03.12.2018 09:11

Συνεχίζει τις βολιδοσκοπήσεις για την Αθήνα ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Με την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήµο της Αθήνας να παραµένει ως εκκρεµότητα ξεκινά η εβδοµάδα για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός µεταβαίνει σήµερα στα Καλάβρυτα, µεθαύριο στην Κάλυµνο και την Πέµπτη αναχωρεί για τη Μόσχα για προγραµµατισµένες συναντήσεις µε Πούτιν και Μεντβέντεφ, ωστόσο το πυκνό του πρόγραµµα δεν εµποδίζει πιθανές αποφάσεις για τον υποψήφιο της Αθήνας µέσα στις επόµενες ηµέρες.

Η διήµερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής λειτούργησε τελικώς περισσότερο ως αφετηρία µιας έντονης προεκλογικής περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά ως χώρος συζήτησης των υποψηφιοτήτων του κόµµατος για τις επερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Κυρίως γιατί παραµένει άλυτο το ζήτηµα της υποψηφιότητας στον κεντρικό δήµο όπως και οι οριστικές αποφάσεις για τρεις από τις συνολικά 13 περιφέρειες της χώρας.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πειραιά, έκανε ένα πέρασµα από τη συνεδρίαση του κοµµατικού οργάνου, αφού προηγουµένως ο Πάνος Σκουρλέτης επισηµοποίησε µε την παρέµβασή του τόσο την κάθοδο του καθηγητή του ΕΜΠ στο µεγάλο λιµάνι όσο και την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για τη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να µπει στον πυρήνα των υποψηφιοτήτων φανερώνοντας πως δεν είναι έτοιµος για τις ανακοινώσεις στον κεντρικό δήµο της χώρας καθώς όπως φαίνεται συνεχίζεται η βολιδοσκόπηση προσώπων που θα µπορούσαν να διεκδικήσουν µε αξιώσεις την επικράτησή τους στη µάχη της πλατείας Κοτζιά.

Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθηµα για µία δυναµική προεκλογική περίοδο για το κόµµα του που συνδέεται τόσο µε τη µάχη των ευρωεκλογών και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και µε την εθνική αναµέτρηση, για την οποία επέµεινε ότι θα διεξαχθεί το επόµενο φθινόπωρο.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τα διλήµµατα της προεκλογικής περιόδου διαβεβαιώνοντας το ακροατήριό του ότι η κυβέρνηση µπορεί πλέον να προχωρήσει σε αλλαγές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, κάνοντας πολιτική αναδιανοµή υπέρ των ασθενέστερων. Εξ αυτού του λόγου είπε ότι η κυβέρνηση υπηρετεί συγκεκριµένα ταξικά συµφέροντα θέτοντας στις προτεραιότητές της τον κόσµο της εργασίας, τους άνεργους, τους κοινωνικά αποκλεισµένους, τους συνταξιούχους, τους µικρούς και µεσαίους επαγγελµατίες.

Στον αντίποδα περιέγραψε το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη που όπως είπε δεσµεύεται, αν εκλεγεί, να εφαρµόσει την πολιτική του ∆ΝΤ, ένα κανονικό µνηµονιακό πρόγραµµα, δέσµευση που θα επαναφέρει αργά ή γρήγορα στην Ελλάδα και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

∆ιακριτές διαφορές

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να κάνει διακριτές τις διαφορές στα προγράµµατα ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ είπε «µας χωρίζει πολιτική, αξιακή και προγραµµατική άβυσσος» και παρέθεσε παραδείγµατα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις και αυξάνει τον κατώτατο µισθό, η Ν∆ υπόσχεται επαναφορά του πλαισίου του 2012 που οδήγησε στη µεσοσταθµική µείωση των µισθών κατά 24%.

Η κυβέρνηση ψήφισε και υλοποιεί ένα σχέδιο µείωσης του ΕΝΦΙΑ για τη λαϊκή κατοικία και τα µεσαία στρώµατα και η Ν∆ προτείνει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους ΟΤΑ δίνοντας τη δυνατότητα στους πλούσιους και µεγάλους δήµους να κάνουν εκπτώσεις και στους φτωχούς να τον διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα ή και να τον αυξήσουν. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει την περικοπή στις συντάξεις που είχε επιβάλει το ∆ΝΤ την ώρα που έρχονται µικρές αυξήσεις για 620.000 συνταξιούχους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης οραµατίζεται -όπως είπε- το ασφαλιστικό Πινοσέτ δανειζόµενος το πρόγραµµα των νεοφιλελεύθερων δικτατόρων της Λατινικής Αµερικής που θα οδηγήσει σε διάλυση του δηµόσιου ασφαλιστικού συστήµατος και σε νέα ελλείµµατα.

Τέλος, µε βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε νέες προσλήψεις στον δηµόσιο (για καθεµία αποχώρηση µία πρόσληψη) και στον ιδιωτικό τοµέα και ο πρόεδρος της Ν∆ επιθυµεί απολύσεις για συµβασιούχους και δηµόσιους υπαλλήλους αλλά και απελευθέρωση απολύσεων µε επαναφορά του 1/5 στις προσλήψεις στο ∆ηµόσιο 

δήμος ΑθηναίωνΑλέξης Τσίπρας