Πολιτική|03.12.2018 09:46

ΝΔ: Ρίχνει δίχτυα σε... αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφο

Σπύρος Μουρελάτος

Εδραία είναι η πεποίθηση στα ηγετικά κλιµάκια της Νέας ∆ηµοκρατίας πως η κυβερνητική ρητορική περί ενός οικονοµικού success story απευθύνεται σε… ώτα µη ακουόντων, όπως λένε χαρακτηριστικά, επικαλούµενοι επ’ αυτού και τα ευρήµατα όλων ανεξαιρέτως των δηµοσκοπήσεων των τελευταίων µηνών.

Στην Πειραιώς, πάντως, δεν εφησυχάζουν και θα εξακολουθήσουν, όπως διοχετεύεται από αρµόδιες πηγές, να αποδοµούν ένα από τα κύρια στρατηγήµατα του Μεγάρου Μαξίµου, αναδεικνύοντας τον ιδιότυπο αποκλεισµό της χώρας από τις διεθνείς αγορές, την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, αλλά και την όλο και µεγαλύτερη συρρίκνωση της πραγµατικής οικονοµίας.

Ενδεικτική της κυρίαρχης τάσης στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ήταν και η απάντηση στην προχθεσινή οµιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου µεταξύ άλλων επισηµάνθηκε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαµβάνεται προφανώς πως κάθε φορά που µιλά για τις δήθεν 100 ηµέρες εκτός µνηµονίων οι Έλληνες εύχονται…100 να ’ναι οι µέρες της κυβέρνησής του. Το πολύ…».

Ωστόσο, το κύριο βάρος εφεξής θα δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προβολή του θετικού προγραµµατικού λόγου του κόµµατος µε προοδευτικό πρόσηµο, ώστε αυτό να καταστεί επικυρίαρχο στην κρίσιµη µάζα της αδιευκρίνιστης ψήφου και της αποχής, όπου κατά κύριο λόγο απαντώνται, σύµφωνα µε «γαλάζιους» επιτελείς, ψηφοφόροι του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Σε αυτό το µοτίβο θα κινηθεί, κατά πληροφορίες, η αποψινή παρέµβαση του προέδρου της Ν∆ στο Ελληνοαµερικανικό Επιµελητήριο. Ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να απορρίψει εκ νέου την κυβερνητική τακτική αναδιανοµής της φτώχειας και διεύρυνσης του πελατειακού κράτους µέσω της επιδοµατικής πολιτικής και των εξαγγελλόµενων προσλήψεων ηµετέρων στο ∆ηµόσιο, αντιπαραβάλλοντας τη «γαλάζια» συνταγή παραγωγής πλούτου και δηµιουργίας νέων και καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας µέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της υλοποίησης ενός επιθετικού προγράµµατος µεταρρυθµίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Το οικονοµικό µοντέλο

Όπως θα εξηγήσει, µάλιστα, ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, στο «γαλάζιο» οικονοµικό µοντέλο δεν θα υπάρχουν πολίτες δύο ή και τριών ταχυτήτων, καθώς δεσπόζουσες αναµένεται να είναι πολιτικές υπέρ της κοινωνικής συνοχής, όπως η αναµόρφωση του ασφαλιστικού συστήµατος, αλλά και η ενίσχυση του θεσµού του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος, θεσµού που εισήγαγε στην ελληνική πραγµατικότητα η προηγούµενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαµαρά.

Την ίδια ώρα, από τη «γαλάζια» ηµερήσια διάταξη δεν απουσιάζουν και σκανδαλώδεις κατά τη Ν∆ υποθέσεις, όπως η εκτόξευση χρεών της ∆ΕΠΑ. Επ’ αυτού, άλλωστε, επανέρχεται σήµερα η Πειραιώς µέσω της ενηµέρωσης των πολιτικών συντακτών από τη Μαρία Σπυράκη, στο φόντο της προχθεσινής συνέντευξης στην εφηµερίδα «Τα Νέα» του πρώην διευθύνοντος συµβούλου της επιχείρησης, Θεόδωρου Κιτσάκου, στην οποία επαναλαµβάνεται πως οι πράξεις του τελούσαν εν γνώσει και υπό έγκριση του Μεγάρου Μαξίµου.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία