Πολιτική|03.05.2019 14:46

Θεσσαλονίκη: Επαφές Μπουτάρη για τον... διάδοχο

Εύρης Τσουμής

Εβδομάδα ζυμώσεων για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης πρόκειται να συναντηθεί µε τον Νίκο Ταχιάο, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και ενδεχοµένως και τον Σπύρο Βούγια. Για την ερχόµενη Παρασκευή έχει προγραµµατιστεί να γίνει και η πρώτη συγκέντρωση της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη µε εκπροσώπους κοµµάτων, παρατάξεων και φορέων που θέλουν να συµπορευτούν σε ένα κοινό µέτωπο. Το κλίµα πάντως κάθε άλλο συναινετικό µοιάζει στην πόλη.

Το βράδυ της περασµένης Παρασκευής µετά από µια πολύωρη συνεδρίαση της δηµοτικής του παράταξης, της Πρωτοβουλίας, ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε ουσιαστικά την εκκίνηση σε µια διαδικασία που δεν θα είναι εύκολη αλλά όλοι ελπίζουν να µην τραβήξει σε µάκρος.
Στόχος της Πρωτοβουλίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε µετά τη συνεδρίαση, είναι να συνεχίσουν στην πορεία που χάραξε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα… «Προκειµένου να συνεχιστεί αυτή η πορεία και να δηµιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύµα της κοινωνίας των πολιτών που θα τη στηρίξει, απαιτούνται συγκλίσεις και συνεργασίες, πράγµα που επιπλέον επιβάλλει και ο νέος εκλογικός νόµος» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση µε πολλά στελέχη όµως της Πρωτοβουλίας να έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για τη συµµετοχή στις διεργασίες κάποιων παραγόντων, κοµµάτων ή στελεχών που το προηγούµενο διάστηµα βρέθηκαν απέναντί τους… Ζήτηµα τέθηκε για τα στελέχη της Πρωτοβουλίας που είχαν αποχωρήσει το προηγούµενο διάστηµα καταγγέλλοντας την παράταξη και τον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ κάποιοι έθεσαν ζήτηµα για τη συµµετοχή κοµµάτων που ήδη είχαν δώσει χρίσµα σε υποψηφίους.

Τις επόµενες µέρες ο Γιάννης Μπουτάρης θα ορίσει το πότε θα ξεκινήσει η διαβούλευση µε πιθανότερη µέρα την ερχόµενη Παρασκευή καθώς και το ποιοι τελικώς θα προσκληθούν. Πολλά συµπεράσµατα βέβαια θα βγουν και από το ποιοι θα είναι αυτοί που θα… αποδεχτούν την πρόσκληση για τη συγκρότηση ενός ενιαίου µετώπου.

Αυτή την εβδοµάδα πάντως σύµφωνα µε πληροφορίες ο Γιάννης Μπουτάρης αναµένεται να έχει τις πρώτες επαφές του µε τον υποψήφιο της Ν∆ Νίκο Ταχιάο, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα που επίσης είναι υποψήφιος µε ανεξάρτητο συνδυασµό αλλά και µε τον Σπύρο Βούγια, επικεφαλής της κίνησης, µαζί µε τον Νίκο Νυφούδη, «Πολύχρωµη Θεσσαλονίκη».

Αν και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά αυτή την εβδοµάδα, αφού αύριο και µεθαύριο ο δήµαρχος θα είναι στις Βρυξέλες για το συνέδριο για τις ψηφιακές πόλεις, ο κ. Μπουτάρης θέλει να τρέξει τις διαδικασίες έτσι ώστε το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει µέχρι τις γιορτές.

Το περασµένο Σάββατο Μπουτάρης και Ταχιάος είχαν την πρώτη άτυπη συνάντησή τους σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και συµφώνησαν να βρεθούν αυτή την εβδοµάδα. «Συµφωνήσαµε να συναντηθούµε µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα σε ένα ραντεβού το οποίο όφειλα να κλείσω οπωσδήποτε και πάλι όχι για να τα “τσουγκρίσουµε”. ∆εν θα καβαλήσω το κύµα της αντιδηµοφιλίας του Μπουτάρη, θα µιλήσω για τη Θεσσαλονίκη µου όπως τη βλέπω, την ξέρω, τη θέλω και µπορώ» ανέφερε µεταξύ άλλων ο Νίκος Ταχιάος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το ραντεβού µε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα είχε κλειστεί από την προηγούµενη εβδοµάδα, µε τον ίδιο πάντως να επικεντρώνει την κριτική του πια όχι τόσο προς το πρόσωπο του νυν δηµάρχου όσο προς τον… κ. Ταχιάο. «Τα τελευταία χρόνια όµως, η ζωή και οιτοπικές κοινωνίες έχουν δείξει στα κόµµατα ότι δεν περιµένουν τον ‘’εκλεκτό’’ τους, τον απόστρατο, τον παράκλητο της κεντρικής πολιτικής σκηνής» ανέφερε σε δηλώσεις του. 

δήμος ΘεσσαλονίκηςΔημοτικές εκλογέςΓιάννης Μπουτάρης