Πολιτική|13.01.2020 18:37

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Μητσοτάκης στις ΗΠΑ - Δύο «αγκάθια» στο Οβάλ Γραφείο

Μιχάλης Ιγνατίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον σε µια περίοδο που τη χαρακτηρίζει η αναταραχή σε αµερικανικό και παγκόσµιο επίπεδο: Η επερχόµενη δίκη του Ντόναλντ Τραµπ στη Γερουσία έχει αποσυντονίσει και αποπροσανατολίσει τον πρόεδρο των Ηνωµένων Πολιτειών, και η υπόγεια σύγκρουση µε το Ιράν θα µπορούσε να εξελιχθεί σε πολεµική σύρραξη, µε απρόβλεπτες συνέπειες για την Αµερική και τη Μέση Ανατολή.

Η δολοφονία του υποστράτηγου Κασέµ Σουλεϊµανί, του αγαπηµένου τέκνου της ιρανικής ελίτ -και όχι µόνο-, προκαλεί ήδη δυσάρεστες καταστάσεις για την Αµερική και τους συµµάχους της, που αναµένουν την αντίδραση του Ιράν. Μέσα σε αυτό το πολεµικό σκηνικό φθάνει αύριο στην αµερικανική πρωτεύουσα ο Ελληνας πρωθυπουργός για να συζητήσει µε τον κ. Τραµπ µια ατζέντα που περιλαµβάνει πολιτικά, οικονοµικά, στρατιωτικά και άλλα ζητήµατα που αφορούν τα στρατηγικά συµφέροντα των Ηνωµένων Πολιτειών και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Τα ελληνικά στρατηγικά συµφέροντα ταυτίζονται το τελευταίο διάστηµα µε τα αµερικανικά, καθώς συνεχίζεται η αναβάθµιση των ελληνοαµερικανικών σχέσεων που ξεκίνησε από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι Αµερικανοί αξιωµατούχοι που ασχολούνται µε την Ελλάδα και την ευρύτερη γειτονιά µας υπογραµµίζουν σε όλους τους συνοµιλητές τους ότι η χώρα µας διακρίνεται από σταθερότητα σε µια ταραγµένη περιοχή και είναι µια χώρα µε µειωµένο αντιαµερικανισµό, σε αντίθεση µε την Τουρκία, την οποία ακόµα καλύπτει ο κ. Τραµπ, όπου παρατηρείται µια αυξανόµενη απέχθεια προς την Αµερική µε προσωπική ευθύνη του Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης τονίζουν ότι οι στρατιωτικές σχέσεις αναπτύσσονται µε απίστευτους ρυθµούς και έχει φθάσει σε τέτοιο σηµείο η συνεργασία, που δεν παρατηρείται µε άλλους συµµάχους. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να λάβει την υποστήριξη του κ. Τραµπ σε όλα τα θέµατα της ατζέντας, στα οποία όµως ο Λευκός Οίκος περιέλαβε δύο επικίνδυνα ζητήµατα, τα οποία θα µπορούσαν να «χαλάσουν» την επίσκεψη. Αφορούν τις οικονοµικές και λοιπές σχέσεις της Ελλάδας µε την Κίνα και τη Ρωσία.

Σύµφωνα µε την επίσηµη ανακοίνωση, ο πρόεδρος Τραµπ θα τονίσει στον Ελληνα πρωθυπουργό τη σηµασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση µε την τεχνολογία 5G, την αντιµετώπιση της κακοήθους επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε παγκόσµιο επίπεδο. Οι Αµερικανοί, διά του υπουργού Εµπορίου Γουίλµπουρν Ρος, που διατηρεί και προσωπική σχέση µε τον κ. Μητσοτάκη και µερικούς υπουργούς του, έστειλαν «στεγνή» δηµόσια προειδοποίηση στην Αθήνα για την «εισβολή» της Κίνας στην Ευρώπη χρησιµοποιώντας την Ελλάδα.

τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του µε Ελληνες αξιωµατούχους ήταν ακόµα πιο σκληρός. Σε µία περίπτωση στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να του απαντήσει δηµοσίως µε ευγενικό µεν τρόπο, αλλά και µε το µήνυµα ότι η Ελλάδα είναι µια ανεξάρτητη χώρα που σέβεται τις συµµαχίες της. Πιστεύεται ότι ο κ. Τραµπ θα συνεχίσει στη «γραµµή» που χάραξε ο υπουργός του.

Σε ό,τι αφορά την «κακοήθη επιρροή», η αναφορά γίνεται για τη Ρωσία και τη συνεχή προσπάθειά της να διεισδύσει στα Βαλκάνια και ειδικά στην Ελλάδα. Σε αυτό το θέµα η δουλειά του κ. Μητσοτάκη θα είναι εύκολη, καθώς και η σηµερινή και η προηγούµενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχουν αντιµετωπίσει την όποια διείσδυση αποτελεσµατικά. Αλλωστε όλες οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει στρατόπεδο και οι Αµερικανοί θα έπρεπε να έχουν εκτιµήσει αυτήν την απόφαση και να ανταµείψουν την Ελλάδα. Οµως δεν το έκαναν.

Ο Λευκός Οίκος, κατά τα άλλα, ετοιµάζει µια καλή υποδοχή για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του θα φιλοξενηθούν µε όλα τα µέλη της ελληνικής αποστολής στο Blair House, την «προεδρική κατοικία» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Ακόµα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο µε τις κυρίες τους θα δεξιωθούν το πρωθυπουργικό ζεύγος στο περίφηµο Roosevelt Room του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, παρουσία 300 προσκεκληµένων, οι οποίοι είναι µέλη της πολιτικής, επιχειρηµατικής, οικονοµικής και δηµοσιογραφικής ελίτ της Ουάσιγκτον.

Δηλώσεις

Αποφασίστηκε µε τη σύµφωνη γνώµη και των δύο πλευρών να µην πραγµατοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς οι Αµερικανοί δηµοσιογράφοι -όπως είναι αναµενόµενο- θα ασχοληθούν µε τα προβλήµατα του κ. Τραµπ και όχι µε τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις και την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού. Οµως είναι βέβαιο ότι στο Οβάλ Γραφείο, και πριν ξεκινήσουν οι συνοµιλίες, ο κ. Τραµπ θα καλωσορίσει τον πρωθυπουργό και θα αδράξει την ευκαιρία προκειµένου να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα και την ελληνοαµερικανική στρατηγική σχέση.

Οι διπλωµάτες που ασχολήθηκαν µε την επίσκεψη ελπίζουν και «προσεύχονται» ότι ο κ. Τραµπ δεν θα χαλάσει το κλίµα µε αναφορές στον «καλό του φίλο» Ερντογάν. Στην περίπτωση αυτή αναµένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει όπως αρµόζει στην περίπτωση, υπογραµµίζοντας την άνευ προηγουµένου προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πιστεύεται πάντως ότι ο Αµερικανός πρόεδρος θα τοποθετηθεί για τον εµφύλιο πόλεµο της Λιβύης και δεν θα δικαιολογήσει τις παρανοµίες της Τουρκίας. Υπενθυµίζουµε ότι το Στέιτ Ντιπάρτµεντ έχει καταδικάσει την παράνοµη συµφωνία της Αγκυρας µε την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, και ο ίδιος ο Ντ. Τραµπ σε τηλεφωνική του συνοµιλία µε τον Τ. Ερντογάν αποδοκίµασε τη στάση της Τουρκίας και την απόφασή της να στείλει τουρκικά στρατεύµατα στην Τρίπολη

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΗΠΑκρίση στη ΜεσόγειοεπίσκεψηΡωσίαΚίνα