Πολιτική|21.10.2018 00:42

Πώς ο Κοτζιάς έκανε έξαλλο τον Τσίπρα στο υπουργικό

Βούλα Κεχαγιά

Με τον χαρακτηρισµό πολιτικά ακατανόητη λίγες ώρες µετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, το Μαξίµου εµφανίζεται να ακυρώνει τους ισχυρισµούς του πρώην υπουργού πως αποχώρησε από την κυβέρνηση διότι δεν είχε τη στήριξη που ανέµενε από τον πρωθυπουργό στη διένεξή του µε τον υπουργό Αµυνας. Το ζήτηµα που οδήγησε στην παραίτηση φαίνεται πως άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τη στιγµή που ο κ. Κοτζιάς αποφάσισε να τα «βροντήξει» στην κυριολεξία, ενώ ακόµη βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, µε τον πρωθυπουργό να συνοψίζει πως η κυβέρνηση παραµένει προσηλωµένη στην υλοποίηση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Ο υπουργός των Εξωτερικών βγήκε από την αίθουσα του Υπουργικού Συµβουλίου -όπως ήδη έγραψε το «Εθνος»- περίπου ένα τέταρτο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης µε εµφανή ένταση στο πρόσωπό του και κατευθύνθηκε σκυθρωπός στο ασανσέρ του πρώτου ορόφου. Ακριβώς πίσω του, τον ακολούθησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδοµών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ακούστηκε να ζητά να συνεννοηθούν για κάποιο θέµα, ενδεχοµένως για κάποιο υπηρεσιακό ζήτηµα, όµως ο κ. Κοτζιάς ήταν αρνητικός. «Δεν είναι κατάλληλη στιγµή τώρα» ακούστηκε η φωνή του πρώην υπουργού µέσα από το ασανσέρ κι ενώ ο κ. Σπίρτζης προσπαθούσε να του µιλήσει κρατώντας την πόρτα µισάνοιχτη.

Οι υπόλοιποι υπουργοί εξήλθαν από την αίθουσα του Υπουργικού λίγη ώρα αργότερα, όπως κι ο πρωθυπουργός άλλωστε, φανερώνοντας από την απροθυµία τους να µιλήσουν πως είχε προηγηθεί µία δύσκολη συνεδρίαση. Οι πληροφορίες από παριστάµενους υπουργούς που είδαν τη σκηνή της έντασης να διαδραµατίζεται µπροστά τους επιµένουν ότι αποχωρώντας από το Υπουργικό ο κ. Κοτζιάς έσκυψε και είπε κάτι στον πρωθυπουργό, το οποίο ωστόσο δεν άκουσε κανείς. Ο πρωθυπουργός δεν αντέδρασε και συνέχισε την καταληκτική παρέµβασή του προς τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου.

Οµως µε βάση τις πληροφορίες, που εµφανίζουν τον κ. Κοτζιά να µην έχει επικοινωνήσει µε τον Αλέξη Τσίπρα έως τη στιγµή της παραίτησής του, όπως επίσης και τον πρωθυπουργό να µην επιδιώκει επαφή µε τον υπουργό των Εξωτερικών, εκτιµάται πως τα λόγια της αποχώρησης του παραιτηθέντος προκάλεσαν έντονο προβληµατισµό στον πρωθυπουργό. Και όχι µόνο προβληµατισµό αλλά και παγωµάρα. Εξ αυτού του λόγου µάλιστα το βράδυ της ίδιας ηµέρας κύκλοι της κυβέρνησης θύµιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας είπε µε αυστηρό τόνο προς όλους πως «θέλω καθαρούς λογαριασµούς. Ως εδώ».

Ολα όσα ακολούθησαν είναι πάνω κάτω γνωστά. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε αρκετές φορές χθες ότι η παραίτηση Κοτζιά είναι πολιτικά µη ερµηνεύσιµη και ακατανόητη, αντικρούοντας τις αιτιάσεις του ότι δεν έλαβε τη στήριξη που ανέµενε από τον πρωθυπουργό. Τόνισε επίσης (ΕΡΤ) ότι δεν µπήκε ποτέ δίληµµα ή Κοτζιάς ή Καµµένος και ότι για τον πρωθυπουργό δεν υπήρξε καµία αναγκαιότητα να επιλέξει ανάµεσα στους δύο. Πρόσθεσε πως δεν υπήρχε κανένα θέµα στη  σχέση πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Η συνεδρίαση του «Πράττω» Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς επανήλθε χθες µε σκωπτικό τρόπο σχολιάζοντας ότι «κάναµε µία συµφωνία µε την ΠΓ∆Μ κι εγώ έγινα πρώην υπουργός». Η δήλωσε έγινε κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση της Κίνησης «Πράττω» µε τη συµµετοχή των µελών της και της βουλευτού Γεωργίας Γεννιά. Ο κ. Νίκος Τόσκας δεν έδωσε το «παρών», καθώς έχει ουσιαστικά αποµακρυνθεί από την Κίνηση, ενώ οι παρευρεθέντες επαναβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν στάση συµπόρευσης µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως της παραίτησης Κοτζιά.

Τι εκτιμούν στο περιβάλλον του Κοτζιά - Οι δηλώσεις... άργησαν µια µέρα

Του Γιώργου Σκαφιδά

Εάν ο κ. Τσίπρας είχε κάνει µέσα στο Υπουργικό της Τρίτης τις δηλώσεις που έκανε τελικώς το απόγευµα της Τετάρτης έξω από το Μαξίµου (περί µη ανοχής απέναντι στη διγλωσσία κ.λπ.), δεν θα είχε υπάρξει καµία παραίτηση. Τουλάχιστον αυτό εκτιµούν άνθρωποι προερχόµενοι από το στενό περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά. Η πλευρά Κοτζιά εµφανίζεται απογοητευµένη επειδή η υπόλοιπη κυβέρνηση δεν υπερασπίστηκε τον τέως ΥΠΕΞ απέναντι στις «χυδαίες», όπως τις αποκαλεί, επιθέσεις (περί χρηµατισµού από τον Σόρος κ.λπ.) που εκείνος δέχτηκε από τον Πάνο Καµµένο την Τρίτη. Λέγεται δε ότι ο κ. Κοτζιάς δέχτηκε επίθεση ακόµη και για τη Συµφωνία των Πρεσπών από τον υπουργό Αµυνας, επίσης χωρίς να λάβει κάποια στήριξη από τους γύρω, αν και η προώθηση της εν λόγω συµφωνίας αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή. Κάποιοι θεωρούν ότι ο κ. Κοτζιάς βγήκε -µόνος εκείνος- πολλές φορές στη σέντρα δεχόµενος πυρά το τελευταίο διάστηµα (για το Κυπριακό, για την υπόθεση των Ρώσων διπλωµατών, για το ονοµατολογικό των Σκοπίων), χωρίς να λάβει την απαιτούµενη κάλυψη, αν και σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. 

ΜακεδονικόΚοτζιάςΥΠΕΞΤσίπραςΠΓΔΜ