Πολιτική|08.01.2020 10:10

Πενταμερής στο Κάιρο με τη συμμετοχή Ελλάδας για να μπει φρένο στην τουρκική παραβατικότητα

Newsroom

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι συναντώνται στις 8 Ιανουαρίου –μόλις λίγες ώρες έπειτα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στην Ουάσιγκτον και σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία– στο Κάιρο, σε σχήμα όχι απλώς τριμερές, αλλά διευρυμένο, τύπου 3+2. Μαζί τους στην πρωτεύουσα την Αιγύπτου θα βρίσκονται, για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιείται υπό το βάρος των παράνομων «συμφωνιών» Τουρκίας-Τρίπολης, αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και ευρύτερα θέματα, που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος της συνάντησης που θα έχουν οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου στο Κάιρο, την Τετάρτη, είναι να αξιολογήσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης των προκλήσεων με βάση το διεθνές δίκαιο, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναβαθμίζεται η τριμερής 

Όσο για τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας, εκείνη «είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της λιβυκής κρίσης και των γεωπολιτικών της προεκτάσεων». «Αναδεικνύει, δε, τη σημασία και τη χρησιμότητα του τριμερούς σχήματος που έχει στον πυρήνα του δύο ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής (Ελλάδα-Κύπρος) και μια σημαντική αραβική χώρα (Αίγυπτος) και το αναβαθμίζει ως ένα σημαντικό φόρουμ συζητήσεων για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και σημαντικό σχήμα συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των κρατών της περιοχής», όπως σημειώνεται. 

Στο Μαρόκο ο Δένδιας 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει αποδυθεί ήδη από τα τέλη του Νοεμβρίου, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους περιφερειακούς ομολόγους του, τόσο στην Βόρεια Αφρική, όσο και στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Οι επαφές που είχε πρόσφατα εγκαινίασαν και έναν τακτικό διάλογο και στενό συντονισμό με σημαντικές χώρες της περιοχής (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία), στα πρότυπα των διαρκών συνεννοήσεων που έχει η χώρα μας και με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο μάλιστα του ενεργού ρόλου της Ελλάδας στις εξελίξεις στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να βρεθεί στις 15 Ιανουαρίου και στο Μαρόκο.

Παράλληλα, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη  τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, με τη συμμετοχή των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νίκος ΔένδιαςΤουρκίαΑίγυπτοςΛιβύητριμερής συνάντηση