Πολιτική|08.01.2020 12:34

Το παρασκήνιο της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόναλντ Τραμπ (vid)

Newsroom

Θετικό πρόσημο βάζει η ελληνική πλευρά στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, για τα συμπεράσματα που βγαίνουν αλλά και για την συγκυρία που συνέπεσε η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κι έγινε κυριολεκτικά παγκόσμιας εμβέλειας η παρουσία του στο Οβάλ Γραφείο.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τόνιζαν πως είναι σαφές πως καμία άλλη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία δεν υπήρχε τόσο καλή αντανάκλαση των ελληνικών θέσεων σε όλο το φάσμα της αμερικανικής κυβέρνησης. Στα θετικά έλεγαν ότι αφενός το σχόλιο Τραμπ για την θεαματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια από μόνες τους αυτές οι δύο ειδήσεις, αποτελούν συνέχεια των πολύ καλών εξελίξεων στην οικονομία και να έρθουν κι άλλες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μίλησε στοχευμένα για δύο θέματα. Πρώτον για την τουρκική επιθετικότητα και τις μονομερείς ενέργειες με τη Λιβύη και για την πρόθεση της χώρας να μπει στο πρόγραμμα των F-35 όταν το επιστρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι σημερινές επαφές του Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τα 22 μέλη των εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας κάτι που δεν συμβαίνει συχνά κι ακολούθως με την Νάνσι Πελόζι.

Όπως έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές ήταν απολύτως φυσιολογικό να παραταθεί η τετράλεπτη παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ να δέχεται «βροχή» ερωτήσεων σε μια άτυπη συνέντευξη Τύπου μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Ντόναλντ ΤραμπΙράνΜέση ΑνατολήΚυριάκος Μητσοτάκης