Πολιτική|13.01.2020 15:22

Ελλάδα - Κύπρος: Τα επόμενα βήματα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα

Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε σήμερα στην Αθήνα, εν μέσω κρίσιμων διεθνών εξελίξεων, τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ατζέντα των συνομιλιών να περιστρέφεται γύρω από τις κοινές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν σε στενο συντονισμό Ελλάδα και Κύπρος το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του υπογράμμισε ως στόχο το να ενισχυθεί ο κοινός βηματισμός μεταξύ των δυο χωρών, αποκηρρυσοντας παράλληλα ως προκλητικές και παράνομες της ενέργειες της Τουρκίας, ενέργειες το αρνητικό αποτύπωμα των οποίων είναι πλέον και σε χώρες όπως είναι η Λιβυη αλλά και το Ιράκ. Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, άρα και η Τουρκία, με την προϋπόθεση ομοίως ότι θα σέβονται το διεθνές δίκαιο. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον Έλληνα ομόλογου του υπογραμμίζοντας ως στόχο την ανάγκη οι επόμενες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου να είναι περισσότερο συντονισμένες, περισσότερο στοχευμένες και αποτελεσματικές. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλιδης υποστήκαμε ότι πλέον στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διεκόπησαν στον Κραν Μόντανα, σημειώνοντας παράλληλα ότι πιθανή λύση του Κύπριακου θα έχει θετικό αντίκτυπο ευρύτερα, και στα ελληνοτουρκικά αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης εμφατικά την ανάγκη η ΕΕ να διεκδικήσει περισσότερο ενεργό ρόλο στη Λιβυη, ενώ παράλληλα μας ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρώτη συζήτηση στις αρμοδιες ομαδες εργασίας της ΕΕ για τα στοχευμένα μέτρα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μέτρα που εκκρεμούν εδώ και μήνες και αναμένονται ως απάντηση στις πειρατικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

ΤουρκίαΝίκος ΔένδιαςΚύπροςΝίκος Χριστοδουλίδηςκρίση στη Μεσόγειο