Πολιτική|13.01.2020 22:28

Συνάντηση με Βαρθολομαίο και Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη ο Ζέρβας

Τίμος Φακαλής

Μια πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να παραστεί στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας,  είναι η αφορμή για να συναντηθεί με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Το αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό ο κ. Ιμάμογλου τροποποιώντας το πρόγραμμά του και οι δύο τους θα συναντηθούν το προσεχές Σάββατο (18.1) στην Πόλη. Είναι δεύτερη συνάντηση του κ. Ζέρβα με Τούρκο δήμαρχο καθώς υποδέχτηκε στην  Θεσσαλονίκη τον δήμαρχο του Κονάκ Σμύρνης, Αμπντούλ Μπατούρ, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Θέλω να πιστεύω ότι η συνάντησή μας θα είναι εποικοδομητική και θα εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο πόλεων. Προφανές πεδίο συνεργασίας ο τουρισμός και η ανταλλαγή καλών πρακτικών. Άλλωστε το Βυζαντινό παρελθόν των δύο πόλεων είναι κάτι το οποίο μπορούμε όλοι να το αναγνωρίσουμε. Η εξωτερική πολιτική δεν  είναι αρμοδιότητα των δημάρχων και δεν πρόκειται ούτε εγώ να εμπλακώ σε τέτοιες συζητήσεις καθώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και τις υποθέσεις αυτές τις χειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση. Εμείς όμως ως δήμαρχοι μπορούμε να αναπτύξουμε δράσεις και σχέσεις που θα ευνοούν την αμοιβαιότητα» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με αφορμή την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Στην Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας, που τελέστηκε για πρώτη φορά το 2019 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού, παραβρέθηκε και πέρσι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Eκρέμ ΙμάμογλουΚωνσταντίνος ΖέρβαςΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος