Πολιτική|04.12.2018 09:44

«Οχι» Βούτση στη Διακομματική για την Εκκλησία

Κατερίνα Τζαβάρα

Απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το αίτημα της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά για συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, επικαλούμενος ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με αντικείμενο τη διεξοδική συζήτηση επί των ζητημάτων αυτών.

Χθες ο κ. Βούτσης έθεσε την πρόταση της κ. Γεννηματά στη Διάσκεψη των Προέδρων και ζήτησε τα πρακτικά της συνεδρίασης ως προς αυτό το ζήτημα να γνωστοποιηθούν στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, «η κυβέρνηση διαμέσου του αρμόδιου υπουργού, του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου έχει ξεκινήσει έναν συντεταγμένο διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο, προκειμένου να διευκρινιστούν οριστικά τα ζητήματα που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας».

Επίσης, προσέθεσε πως, όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος και υπάρξει ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση «θα φέρουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο στη Βουλή για συζήτηση, με τις διαδικασίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής». Τότε τα αρμόδια όργανα «θα συζητήσουν και επί της ουσίας την όποια νομοθετική ρύθμιση έρθει προς ψήφιση». Τόνισε, εξάλλου, ότι «για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων».

Όπως είπε ο κ. Βούτσης, «είναι δημόσια η συζήτηση, απασχολεί και τη δημοσιότητα, και είναι στην κοινή γνώμη γνωστή», κρίνοντας πως «είναι μια εύλογη απάντηση στην ανησυχία και την πρόταση» της κ. Γεννηματά.

ΕκκλησίαΝίκος ΒούτσηςΒουλή