Πολιτική|16.01.2020 15:30

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Στις 22 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για Σακελλαροπούλου

Newsroom

Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της νέας υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές. 

Ακόμη και αν η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που προβλέπονται στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία (200, 200, 180, αντίστοιχα), η Βουλή -με τις αλλαγές που έγιναν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση- δεν διαλύεται και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές, όπως είχε γίνει το 2015. Απλά θα επαναληφθούν οι ψηφοφορίες.

Στην τέταρτη επαναληπτική ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι) και στην πέμπτη χρειάζεται σχετική πλειοψηφία.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω της επικείμενης εκλογής για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλάζει ημερομηνία η ψήφιση από το Κοινοβούλιο του νέου εκλογικού νόμου, που μετατίθεται για τις 23-24 Ιανουαρίου.

Αισιοδοξία για ψήφιση από την πρώτη ψηφοφορία

Οταν ανακοινώθηκε, η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν θετικές, γι 'αυτό αμέσως μετά την ανακοίνωση κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η πρόταση Μιτσοτάκη θα υπερψηφιστεί από την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας πάνω από 200 ψήφους.

Το Μεγάλο Μαξίμου χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα ενωτική και αξιοκρατική, πέρα ​​από τον συμβολισμό που έχει η επιλογή μιας γυναίκας για το ανώτατο αυτό αξίωμα.

Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΑικατερίνη Σακελλαροπούλου