Πολιτική|16.01.2020 20:19

Η Τουρκία «γκριζάρει» το Αιγαίο - Στραμμένα τα βλέμματα στο Βερολίνο

Newsroom

Την ελληνική κυριαρχία σε σειρά νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί και μάλιστα ανοιχτά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει έρευνες αλλά και γεωτρήσεις νοτίως του Καστελόριζου. Σε μια οργισμένη απάντηση το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για αυθαίρετους ισχυρισμούς και εκφράζει την ελπίδα η Τουρκία να επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο, η Άγκυρα επιχειρεί να «γκριζάρει» το Αιγαίο, διαστρεβλώνοντας διεθνείς συνθήκες για να στηρίξει την επιχειρηματολογία της. Ο ένας μετά τον άλλο, οι υπουργοί του Ερντογάν, αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά, ενώ όσα τους ενοχλούν όπως το Καστελόριζο, απλά τα σβήνουν από τους χάρτες. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία», τονίζει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Νωρίτερα, σε νέα δήλωση προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του, βάζοντας για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο τα ελληνικά νησιά και δυναμιτίζοντας περαιτέρω το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη 3 ωρών ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)».

Παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πάντως πως η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στις διεκδικήσεις της, αλλά και στις έρευνες για τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πλέον και επίσημα την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, τη στιγμή που οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης.

Τα βλέμματα όλων τώρα είναι στραμμένα στη διάσκεψη του Βερολίνου με θέμα τη Λιβύη ενώ μικρές είναι οι προσδοκίες για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Open TV

ΛιβύηΑιγαίοΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΚαστελόριζουπουργείο Εξωτερικών