Πολιτική|17.01.2020 20:29

Το ταξίδι του Χαφτάρ στη Μόσχα και ο «εκβιασμός» στη Μέρκελ για την Ελλάδα

Newsroom

Το κλίμα που επικρατεί σε Μόσχα, Βερολίνο και Βρυξέλλες μόλις δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη μεταδίδουν στο OPEN TV οι ανταποκριτές του Ανοιχτού Καναλιού. Από τη Μόσχα ο Θανάσης Αυγερινός μιλά για το ταξίδι - θρίλερ του Λίβυου στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, που θα γίνει στη ρωσική πρωτεύουσα (κανείς δεν ξέρει πότε). Από το Βερολίνο ο Παντελής Βαλασσόπουλος στέκεται στο δημοσίευμα της Bild που μιλά για εκβιασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανγκελα Μέρκελ να μην προσκληθεί η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου ενώ από τις Βρυξέλλες η Μαρία Ψαρά τονίζει ότι όλα θα κριθούν από την έκβαση που θα έχει η πολυσυζητημένη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου.  

Θανάσης Αυγερινός: Ταξίδι - θρίλερ Χαφτάρ στη Μόσχα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του OPEN TV στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού, την ώρα που ο Χαλίφα Χαφτάρ βρισκόταν στην Αθήνα, στη Ρωσία το Κρεμλίνο δημοσιοποίησε μια επιστολή του Λίβυου στρατάρχη, που έλεγε: «Ερχομαι να καθίσω πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών». 

Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής του OPEN TV στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέστειλε πρόσκληση στον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα και εκείνος, με επιστολή του, την οποία έδωσε το Κρεμλίνο στη δημοσιότητα, αποδέχθηκε την πρόσκλησή του, χωρίς να ξέρει κανείς πότε θα γίνει αυτή η επίσκεψη.  Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα δώσει το «παρών» στη Διάσκεψη του Βερολίνου. 

Βαλασσόπουλος από Βερολίνο: Τα μηνύματα πίσω από τις δηλώσεις Ζάϊμπερτ

«Ποτέ δεν τέθηκε θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου», απάντησε ο Γερμανός εκπρόσωπος της καγκελαρίας στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN TV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο, ο Γερμανός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάϊμπερτ:  

  • Αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Χαφτάρ και τις δηλώσεις Μητσοτάκη
  • Δεν τέθηκε ποτέ θέμα στη διαδικασία θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη
  • Στόχος της Διάσκεψης είναι να πάρουν μέρος οι χώρες με επιρροή, εννοώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει επιρροή στη Λιβύη
  • Δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Είπε ότι η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα αυτής της συμφωνίας, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση.  
  • Πήρε θέμα και για το ρεπορτάζ της Bild, το οποίο ανέφερε ότι ο βασικός δάκτυλος για τον οποίο έμεινε η Ελλάδα εκτός Διάσκεψης είναι ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος εκβίασε την καγκελάριο και της είπε: Ή εγώ θα έρθω ή οι Ελληνες. Αυτό το θέμα το διέψευσε ο Ζάϊμπερτ, τονίζοντας ότι τις χώρες που θα πάνε στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη τις έχει αποφασίσει η Ανγκελα Μέρκελ. 

Μαρία Ψαρά: Ολα θα κριθούν από την έκβαση της Διάσκεψης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά για το OPEN TV, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή της. «Ενδεχομένως και με στρατιώτες», είπε και στη συνέχεια έδωσε ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να σταλούν στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Πάντως, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV στις Βρυξέλλες, το πρωί της Παρασκευής διπλωμάτες έλεγαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει μια διαδικασία για την ειρήνευση υπό τον ΟΗΕ. Βέβαια, στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από την έκβαση που θα έχει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη που θα γίνει την Κυριακή.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΧαλίφα ΧαφτάρΆνγκελα Μέρκελκρίση στη ΜεσόγειοΛιβύη