Πολιτική|19.01.2020 14:49

Επιλογή Σακελλαροπούλου: Το παρασκήνιο και το ραντεβού που «κλείδωσε» την Προεδρία

Φώφη Γιωτάκη

Επτασφράγιστο μυστικό είχε κρατηθεί η προ ολίγων ηµερών συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη µε την πρόεδρο του Συµβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο σπίτι του στον Λυκαβηττό. Ωστόσο, ούτε και σε αυτό το ραντεβού ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στην κυρία Σακελλαροπούλου την τελική του απόφαση, παρά µόνο ότι βρίσκεται ανάµεσα στις επιλογές του για το ύπατο πολιτειακό αξίωµα.

Η συγκεκριµένη συνάντηση, που διήρκεσε αρκετή ώρα και στην οποία αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα µείζονα θέµατα, κρατήθηκε µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας και κρυφή από τους στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίµου. Οι ίδιες πληροφορίες που φωτίζουν το ενδιαφέρον παρασκήνιο τονίζουν ότι η αρχική γνωριµία µε την κυρία Σακελλαροπούλου είχε γίνει τον περασµένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της ως προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας.

Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι, ενώ η ονοµατολογία για την προεδρική εκλογή εντεινόταν, αθόρυβα και κάτω από άκρα µυστικότητα βρισκόταν σε εξέλιξη το «σκανάρισµα» των πιθανών υποψηφίων. Και µόνο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την τελική του απόφαση, φώναξε στο γραφείο του έναν πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών για να τους αποκαλύψει το όνοµα, ζητώντας πλήρη εχεµύθεια και πιστή εφαρµογή του σχεδίου µέχρι την προβολή του διαγγέλµατος! Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα στελέχη του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είχαν λάβει την οδηγία να έχουν απενεργοποιηµένα τα κινητά τους µέχρι την επίσηµη τηλεοπτική ανακοίνωση…

Ισχυροί συμβολισμοί

Μετά τα αποκαλυπτήρια, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι ένα πρόσωπο που συµβολίζει τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής, αλλά και την επιλογή να αναδειχθεί για πρώτη φορά µια γυναίκα στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. «Είναι ένα πρόσωπο µη κοµµατικό, υπηρετεί τη ∆ικαιοσύνη µε εξαιρετικές επιδόσεις εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δεν σηµαίνει, όµως, ότι είναι και ένα πρόσωπο µη πολιτικό» τόνιζαν χαρακτηριστικά για την κυρία Σακελλαροπούλου, συµπληρώνοντας ότι έχει χειριστεί πολύ σηµαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατοµµυρίων Ελλήνων και είναι «ένας θαυµάσιος άνθρωπος, πολύ ζεστός, ένας κανονικός άνθρωπος». Το «κλειδί», πάντως, για την τελική απόφαση του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται στο σκεπτικό της πρόσφατης δήλωσής του, ότι η πρότασή του θα ήταν τέτοια που τα υπόλοιπα κόµµατα θα έπρεπε να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα τη στηρίξουν.

Το αποτέλεσµα δείχνει ότι η πρότασή του -παρά την αρχική αµηχανία κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑέτυχε ευρείας αποδοχής, αφού η νέα Πρόεδρος θα εκλεγεί από τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της Κουµουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κινήθηκε διασφαλίζοντας συνθήκες άκρας µυστικότητας, ωστόσο όταν ωρίµασε η βολιδοσκόπηση και κατέληξε στην πρόεδρο του ΣτΕ, εµπιστεύτηκε την «είδηση» στους εξ απορρήτων συνεργάτες του. Ο πλέον έµπιστος, η «σκιά» του κ. Μητσοτάκη για πολλούς, είναι ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, ο οποίος είχε -ως φαίνεται- εικόνα των εξελίξεων, αλλά απέφευγε συστηµατικά κάθε λάθος κίνηση που θα µπορούσε να αποκαλύψει το «µυστικό». Οι καλά γνωρίζοντες επισηµαίνουν ότι ο γενικός γραµµατέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, βρίσκεται πίσω από τη διαχείριση ουκ ολίγων κρίσεων, µικρών ή µεγάλων, που έχει αντιµετωπίσει κατά τους πρώτους έξι µήνες της θητείας της η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κανόνας, δε, που ακολουθεί βασίζεται στη λέξη «πρόληψη». Ως χαρακτήρας, επιλέγει δηλαδή να ενεργήσει µε πρόνοια, παρά να «µαζεύει» στη συνέχεια τη ζηµιά που µπορεί να προκληθεί από τα δύσκολα ζητήµατα που διαχειρίζεται καθηµερινά το Μέγαρο Μαξίµου. Σε µια δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, όπου κυριαρχούν το Μεταναστευτικό, οι τουρκικές προκλήσεις και οι γεωπολιτικές αναταράξεις, ο 39χρονος Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου µεγαλωµένος σε καθαρά πολιτικό περιβάλλον, έχει βάλει στοίχηµα να δίνει καθηµερινά λύσεις και να συνενώνει όλες τις δυνάµεις εντός της Ν∆. Ανθρωποι που τον συναντούν συχνά ισχυρίζονται ότι είναι της απολύτου εµπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευφυής, µε γρήγορη και οργανωτική σκέψη. Συµβάλλει αθόρυβα -και σε καθηµερινή βάση- στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. ∆εν του αρέσουν οι κοσµικές εµφανίσεις.

Αντιθέτως, διατηρεί το νήµα των συχνών τετ α τετ τόσο µε κυβερνητικά στελέχη όσο και µε τους συνοµιλητές του στη «γαλάζια» παράταξη. Κάποιοι εξ αυτών κάνουν λόγο για έναν φιλελεύθερο, µετριοπαθή και «µεταρρυθµιστή», µε κεντρώες πεποιθήσεις, που διαθέτει δυνατό βιογραφικό ως δικηγόρος, ενώ έχει µεγάλη αδυναµία στον γιο του Φίλιππο. Από την άλλη, οι… άσπονδοι φίλοι του, χωρίς καµία διάθεση φιλοφρονήσεων, αναγνωρίζουν ότι είναι «δυνατός παίκτης» και ο πραγµατικά εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέλαβε τον απαιτητικό... ρόλο του Λιβάνη µετά την 7η Ιουλίου.

Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑικατερίνη Σακελλαροπούλου