Πολιτική|04.12.2018 16:49

Κατρούγκαλος: Είχαμε ουσιαστική συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ

Μαρία Ψαρά

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ. Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι οι προβληματικές δηλώσεις δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», δήλωσε μετά το πέρας της ο Έλληνας αν. ΥΠΕΞ.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 3 παράγραφος 4 της Συνθήκης που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μίας από τις χώρες μας. Εμμένουμε λοιπόν σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η συνθήκη αυτή», τόνισε.

Το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση με τον γ.γρ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση, αλλά θέσαμε και το θέμα αυτό, αλλά και για την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει εφόσον –όπως όλοι ελπίζουμε θα έχουμε την κύρωση και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Θα γίνουν ανάλογες δηλώσεις από τον ίδιο. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται αμφιβολίες και παρερμηνείες σε σχέση με το τι λέει η Συμφωνία», κατέληξε ο Έλληνας αν. ΥΠΕΞ.

Γιώργος ΚατρούγκαλοςΝικολά ΝτιμιτρόφΠΓΔΜ