Πολιτική|21.01.2020 07:13

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο Λιβυκό

Βούλα Κεχαγιά

Εφ΄όλης της ύλης αναμένεται να είναι η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει παραμονές της ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί στις εξελίξεις που αφορούν τα εθνικά μας θέματα, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για το Λιβυκό και τους χειρισμούς της απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα επαναλάβει την απόλυτη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατάργηση της απλής αναλογικής που ευνοεί την συγκρότηση συμμαχικών κυβερνήσεων.

Βεβαίως, η Κουμουνδούρου διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της το θέμα με τα εργασιακά και εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συζητήσεις που είχε την Παρασκευή με τους συνδικαλιστές του ΟΤΕ συναντήθηκε  και μ τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων Ελλάδας, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων 24 εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειωτέον πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Τρίτη κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τα αποτελέσματα της πολιτικής του στα εργασιακά, την επαναφορά των απολύσεων και το «διαρκές ξήλωμα όλων των κεκτημένων των εργαζομένων που κατάφερε να θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη που δεν εμφανίστηκε στη Βουλή για να απαντήσει και προϊδέασε πως θα επανακαταθέτει την ερώτηση κάθε εβδομάδα έως ότου ο πρωθυπουργός δεχτεί να δώσει εξηγήσεις.

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και το θέμα με τους «γαλάζιους παπούδες» καθώς θεωρεί ως απολύτως προκλητική για την κοινωνία την πρόθεση του υπουργείου Εργασία να επιτρέπει πλέον στους συνταξούχους του Δημοσίου να καλύπτουν επ’ αμοιβή θέσεις συμβούλων στα υπουργεία χωρίς ωστόσο να περικόπτεται η σύνταξή τους.

Η Κουμουνδούρου ανεβάζει και το θέμα με τον κατώτατο μισθό καθώς όπως έγινε σαφές από τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ σε βάθος τριετίας, θέμα που είχε θίξει με την ερώτησή του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη ανεπαρκή-έστω- αύξηση του, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, δηλαδή στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ