Πολιτική|24.01.2020 08:42

Το γερμανικό mea culpa και η αναγνώριση Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός

Σπύρος Μουρελάτος

Μία ριζικά διαφορετική εικόνα, από αυτή, που είχε συνηθίσει τα τελευταία 10 χρόνια ο διεθνής περίγυρος εξέπεμψε η ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Κατά την πρώτη ημέρα της συμμετοχής του στις εργασίες του κορυφαίου οικονομικου γεγονότος παγκοσμίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδρεψε τις δάφνες της πολιτικής αλλαγής και της συνακόλουθης αντιστροφής του οικονομικού κλίματος, που έχει επιφέρει η εκλογική νίκης της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο.

Από το ιδιαιτέρως κολακευτικό σχόλιο του Σοσιαλιστή εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πιο πράσινος πρωθυπουργός, που είχε ποτέ η Ελλάδα» έως την εκτίμηση του δημοσιογράφου του Bloomberg, Matthew Winkler, ότι «η χώρα μας έχει επιτύχει ένα οικονομικό θαύμα» καθίσταται σαφές πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα της χθεσινής ημέρας, όχι ως πρόβλημα, αλλά ως παράδειγμα προς μίμηση.

Μεταξύ των πολλών διμερών και πολυμερών επαφών του, ξεχωρίζουν σε επενδυτικό επίπεδο, οι συναντήσεις με τους εκτελεστικούς διευθυντές της Microsoft και της Google. Άλλωστε στη συνέντευξη, που παρεχωρήσε στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εκ νέου εφικτό τον στόχο των 100 δις ευρώ σε επενδύσεις την επόμενη 8ετία

Ηχηρή παρέμβαση Μέρκελ    

Ωστόσο, το πλέον αξιοσημείωτο της χθεσινής ημέρας ήταν η…τριπλή επίθεση φιλίας από το Βερολίνο, λίγες μόλις ώρες προτού η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγα 24ωρα μετά το διπλωματικό παράδοξο της εξαίρεσης της χώρας από την Διάσκεψη του Βερολίνου, η κ. Μέρκελ μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει πλέον έναν πρωθυπουργό, ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», σχόλιο, που ερμηνεύτηκε από κυβερνητικά στελέχη ως μία απόπειρα…διόρθωσης της Γερμανικής πολιτικής προς την χώρα μας.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τα κολακευτικά σχόλια της Γερμανίδας Καγκελαρίου ερχόταν στην δημοσιότητα 18σέλιδη έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής, η οποία σε σχετική γνωμοδότηση της χαρακτηρίζει το τουρκολιβυικό μνημόνιο άκυρο με το αιτιολογικό ότι εφ όσον απερρίφθη από το Κοινοβούλιο της Λιβύης εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Στο ίδιο κείμενο, όπως είχε συνομολογήσει λίγες ημέρες νωρίτερα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνεται πως τα νησιά ανεξαρτήτως του μεγέθους τους έχουν υφαλοκρηπίδα, ως εκ τούτου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν κατά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επιπλέον την πάγια επιδίωξη της Αθήνας να συμμετάσχει στα επόμενα στάδια της Διάσκεψης του Βερολίνου εξέφρασε στην διάδοχο της κ. Μέρκελ και νυν Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση, η οποία περιεστράφη γύρω από την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα ελληνοτουρκικά και το Λιβυικό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ανεγκρέτ άκουσε με προσοχή τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει πως δε νοείται πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη, που να μην προυποθέτει την ακυρότητα των τουρκολιβυικών μνημονίων συνεργασίας.

Νωρίτερα, το πρωί, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση, που είχε με τον διεθνούς φήμης ιστορικό των Πανεπιστημίων, Harvard και Stanford, Νάιαλ Φέργκιουσον τόνισε πως μία ματιά στο χάρτη της Μεσογείου θα πείσει και τον πλέον αδάη πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο στερείται σοβαρότητας, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα. Διεμήνησε, εξάλλου, πως παρά τον πρόδηλο εκνευρισμό της Άγκυρας ο αγωγός φυσικού αερίου East Med προφανώς και θα προχωρήσει καθώς πρόκειται για project υψίστης ενεργειακής ασφάλειας. Προπομπός της συνάντησης του στα μέσα της προσεχούς εβδομάδος στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Εμάνουελ Μακρόν θεωρείται το χθεσινό του ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη στήριξη, που παρέχει το Παρίσι στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.  

ΝταβόςΚυριάκος Μητσοτάκης