Πολιτική|26.01.2020 09:39

Επιστροφή του ΚΙΝΑΛ στο «σκληρό ροκ»: Η Φώφη πετάει το… γάντι στον Κυριάκο

Φώφη Γιωτάκη

Σε συνθήκες πολεμικής σύρραξης φαίνεται ότι θα εξελιχθούν εφεξής οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής, μετά και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου με το «τερατώδες», σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Η Φώφη Γεννηματά, «ακτινογραφώντας» όλες τις βασικές επιλογές Μητσοτάκη κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησής του και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την απροθυμία του Μαξίμου για διάλογο γύρω από την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο, είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά της ηγεσίας της κυβέρνησης, επαναφέροντας το... σκληρό ροκ για την άσκηση μαχητικής αντιπολιτευτικής τακτικής. Αφορμή για την άκρως επιθετική πολιτική προς την κυβέρνηση που επιλέγει το ΚΙΝΑΛ είναι κατ’ αρχάς η πεποίθηση ηγεσίας και στελεχών ότι με τον νέο εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να «εγκαθιδρύσει» και επισήμως τον δικομματισμό, προβλέποντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει σε... απόσταση από την πρωτιά και «καρφωμένος» στη δεύτερη θέση.

Εμπόλεμη ζώνη

Το δεύτερο στοιχείο που στρέφει τη Χαριλάου Τρικούπη στην... εμπόλεμη ζώνη είναι η βεβαιότητα ότι η συναίνεση Μητσοτάκη είναι εικονική. Η άποψη που επικρατεί πλέον στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι μετά το «διάλειμμα» συναίνεσης για την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου η κυβερνητική πλειοψηφία κόβει και ράβει τις κινήσεις της στα μέτρα που βολεύουν τη στρατηγική της, απομακρύνοντας από το πεδίο της την αντίληψη των συνεργασιών και της πρόσβασης στο μπόνους και ενός συνασπισμού κομμάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής αντιλαμβάνεται επιπλέον ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αφαιρέσει από τη Χαριλάου Τρικούπη τον ρόλο μπαλαντέρ που οικοδομούσε μεθοδικά μετά και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα πιστεύει ακράδαντα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ είχε αρκετές ευκαιρίες για να επιβεβαιώσει στην πράξη τη ρητορική της συναίνεσης, προτίμησε να τις παρακάμψει εμμένοντας αλαζονικά στην αυτοδυναμία της. Στελέχη του ΚΙΝΑΛ φέρνουν ως παράδειγμα την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην υιοθετήσει κάποιες πλευρές του νόμου Διαμαντοπούλου για το άσυλο στα πανεπιστήμια ή να αποδεχθεί τον διάλογο για τα μείζονα θέματα και νομοσχέδια. «Είναι πλέον καθαρό: Η κυβέρνηση είναι στα λόγια υπέρ της συναίνεσης, στην πράξη υπέρ του “ό,τι σήμερα με βολεύει”. Το αποδεικνύουν καθημερινά με τη στάση τους στα εθνικά θέματα, στο Προσφυγικό, στα θέματα Παιδείας, στα εργασιακά ζητήματα, στην προσπάθεια κομματικού ελέγχου του κράτους» τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά, προαναγγέλλοντας την έναρξη των σκληρών αντιπαραθέσεων με τον πρωθυπουργό εντός και εκτός Βουλής.

Ενα ενδεικτικό, για την αρχή του... τέλους της συναίνεσης, ενσταντανέ περιγράφεται και κατά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οταν ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε τον φάκελο και ενημέρωσε την κυρία Γεννηματά για τη φιλοσοφία του νέου εκλογικού νόμου, εκείνη του απάντησε χωρίς περιστροφές ότι θα τον καταψηφίσει και ότι θα κάνει μάλιστα σχετική δήλωση αποχωρώντας από το γραφείο του. «Και εγώ δεν θα τον ψήφιζα (σ.σ.: τον νέο εκλογικό νόμο) στη θέση σου!» φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης, διαμηνύοντας επί της ουσίας στην κυρία Γεννηματά την απόφασή του να επιμείνει χωρίς αλλαγές στην ψήφιση του «γαλάζιου» νόμου.

Ο ψηφισμένος, πλέον, νέος χάρτης του εκλογικού συστήματος βάζει δύσκολα και στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που διαβλέπει ως εξέλιξη και το ΚΙΝΑΛ. Ναι μεν το μοντέλο του δικομματισμού διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα στην οικοδόμηση του προφίλ του έτερου ισχυρού προοδευτικού πόλου, αλλά καθιστά έωλο το αφήγημα της απλής αναλογικής χωρίς κομματικό εταίρο. Τη στιγμή δηλαδή που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πολιορκεί το κεντροαριστερό ακροατήριο του ΚΙΝΑΛ προβάλλοντας ως εναλλακτική προοδευτική λύση διακυβέρνησης το ισπανικό μοντέλο, αποφεύγει να συμπληρώσει την εξίσωση περιγράφοντας τη δική του «αυτοδύναμη» πρόταση με τις όποιες πιθανές συμμαχίες.

Οι καλά γνωρίζοντες, πάντως, λένε πως, παρότι το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στην αυτόνομη πορεία και στην ενδυνάμωση του υπόβαθρου για τον ρόλο μπαλαντέρ που επιδιώκει, στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει η ιδέα της απευθείας γέφυρας με το ΚΙΝΑΛ, ειδικά στα πεδία της πολιτικής με γόνιμο έδαφος. Οι πληροφορίες, δε, υπογραμμίζουν ότι ενώ ο «βαθύς» ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτει τη λογική του απευθείας διαλόγου με το κόμμα -εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη χώρα μας- αρκετοί και κυρίως κάποιοι πασοκογενείς αντιμετωπίζουν διστακτικά μια τέτοια προοπτική.

Το σίγουρο είναι ότι η κυρία Γεννηματά καθώς και τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλοι, θεωρούν αυτονόητη και δεδομένη τη στρατηγική ισχυροποίησης του κόμματος στις νέες μετεκλογικές συνθήκες. Συμφωνούν με την επιχείρηση μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση επί όλων -πλην των εθνικών- των μείζονων πολιτικών θεμάτων και χαρακτηρίζουν προνομιακή τη θέση του ΚΙΝΑΛ για το «μπρα ντε φερ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι λόγους σταθερής πολιτικής, ιδεολογικής και προγραμματικής επάρκειας, καθώς και σχεδίου.

Εμπειρο στέλεχος της Κεντροαριστεράς, που όπως και το σύνολο των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη εντάσσει στην ανάλυσή του και το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, προβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα διλήμματα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Και τότε -όπως σημειώνει- θα επιχειρήσει να προετοιμάσει και να τεστάρει τις αντοχές του κάθε σεναρίου γύρω από τον εκλογικό νόμο που επέβαλε, συνυπολογίζοντας την «παραίνεση» της Χαριλάου Τρικούπη να μην ποντάρει στις διπλές εκλογές γιατί είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο με την απλή αναλογική...

ΚΙΝΑΛΦώφη ΓεννηματάΝέα Δημοκρατία