Πολιτική|05.12.2018 08:09

Νέα Δημοκρατία: Κλιμακώνει τις πιέσεις για τις Πρέσπες

Σπύρος Μουρελάτος

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην Πειραιώς εξετάζουν με προσοχή όλα τα θεσμικά όπλα που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη φαρέτρα του, ώστε να εξουδετερώσει ή και να προλάβει -ει δυνατόν- τα αρνητικότατα τετελεσμένα. Ανώτερες κομματικές πηγές προϊδεάζουν πως η «γαλάζια» στρατηγική ακολουθεί προσώρας τον κανόνα της κλιμάκωσης. Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς, να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών», στοχεύει να θέσει προ των ευθυνών του τον πρωθυπουργό. Οπως ανέφερε, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, «ας κάνει (ο κ. Τσίπρας ) το “ναι” “όχι”, όπως αυτός μόνο ξέρει».

Ενώπιον της αφύπνισης του αλυτρωτισμού των βορείων γειτόνων μας, που αποτυπώθηκε και στην πρόκληση Ζάεφ περί διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στη χώρα μας, απόρροια της προσπάθειας του Σκοπιανού πρωθυπουργού να δελεάσει το VMRO στο πλαίσιο της εκεί Συνταγματικής Αναθεώρησης, στη ΝΔ επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση οφείλουν να τραβήξουν ένα φρένο, όπως λέγεται, και να καταγγείλουν τις απαράδεκτες δηλώσεις αξιωματούχων των βορείων γειτόνων μας.

Κομματικοί παράγοντες τονίζουν, μάλιστα, πως η επιζήμια εθνικά συμφωνία επιτρέπει σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας» να εγείρει αξίωσης τύπου «Μακεδονία του Αιγαίου».

Πρόταση δυσπιστίας

Στελέχη, πάντως, που διαμορφώνουν τον «γαλάζιο» πολιτικό σχεδιασμό ξεκαθαρίζουν πως η ΝΔ δεν δεσμεύεται από το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και δύναται μετά τις 17 Δεκεμβρίου να ανασύρει, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο, το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν, δε, πως στενεύουν δραματικά τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς όσα αρνητικά βλέπουν πλέον το φως της δημοσιότητας αυξάνουν εκ των πραγμάτων την πίεση σε όσους εκ των ανεξάρτητων ή ακόμη και αντιπολιτευόμενων βουλευτών έμοιαζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ευεπίφοροι να υπερψηφίσουν τον συμβιβασμό.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως «γαλάζιες» πηγές επιμένουν ότι η μοναδική πλέον ευκαιρία αποσόβησης της προοπτικής κύρωσης της συμφωνίας θα εμφανιστεί όταν αυτή έλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια βαίνει προς ολοκλήρωση.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΝέα Δημοκρατία