Πολιτική|29.01.2020 10:02

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης στην Πολιτική Γραμματεία

Βούλα Κεχαγιά

Τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των επιμέρους τάσεων θα επιδιώξει να απομακρύνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που θα συζητήσει για όλα τα ανοιχτά θέματα στον δρόμο προς το Συνέδριο. Κι ένα από αυτά αφορά το εάν θα γίνουν εσωκομματικά δημοψηφίσματα για θέματα όπως αυτό της ονομασίας, δηλαδή το εάν θα υπάρξει κάποια προσθήκη στον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και για προγραμματικά ζητήματα. Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί και σε επόμενη συνεδρίαση καθώς στη μία το μεσημέρι οι βουλευτές που συμμετέχουν στο όργανο θα πρέπει να βρίσκονται στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της επίμαχης τροπολογίας για το ποδόσφαιρο.

Πάντως τα  εκκρεμή προσυνεδριακά θέματα όπως και οι σχέσεις με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας δημιουργούν εσωτερικές εντάσεις οι οποίες φαίνεται πως προκαλούν δυσφορία στην ηγεσία που θα επιδιώξει να διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές πως θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αποκτήσει μία νέα δυναμική με κορύφωση την συνεδριακή διαδικασία του Μαϊου. Στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας το προηγούμενο Σάββατο εκδηλώθηκαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που κατέδειξαν και την απόσταση που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τον τρόπο μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βγει και πάλι στην κοινωνία κι έτσι μετά τον Πύργο όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο της διεύρυνσης επόμενος σταθμός στις περιοδείες του θα είναι η Καβάλα και θα ακολουθήσει η Λάρισα. Χθες το βράδυ από τον Πύργο εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν θα αργήσει η μέρα που ο τόπος «θα δει ξέφωτο ξανά» ζητώντας από τους πολίτες της Ηλείας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε καυστικά τον τρόπο με τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης ασκεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα τονίζοντας πως τον περισσότερο χρόνο δεν βρίσκεται στο Μαξίμου, «έκανε σε έξι μήνες περισσότερες διακοπές από όσο έκανα εγώ 4,5 χρόνια».  Για τα εθνικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «εμείς δεν θα γίνουμε μειοδότες για να διεκδικήσουμε την εξουσία, δεν θα κάνουμε ό,τι έκαναν αυτοί», εννοώντας την Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Αλέξης ΤσίπραςΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑΠολιτική Γραμματεία