Πολιτική|25.10.2018 19:45

ΥΠΕΞ: Η ελληνική ΑΟΖ θα καθοριστεί από το διεθνές δίκαιο

Newsroom

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία» καθιστά σαφές προς την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης πως σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Παράλληλα, τονίζει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής και καλεί «τη γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Τις προηγούμενες ημέρες, το θέμα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναφέρει στο τραπέζι ακόμη και το «casus belli» (αιτία πολέμου). 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νίκος Κοτζιάς, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο κατά 12 μίλια με την τουρκική πλευρά να απαντά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε εντολή η σχετική διαδικασία να µην προχωρήσει µε Προεδρικό ∆ιάταγµα, όπως είχε προαναγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς κατά την αποχώρησή του, αλλά µε την κατάθεση σχετικού νοµοσχεδίου στη Βουλή. 

Έγινε σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν βιάζεται -εν όψει ίσως και του ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη-, αλλά επιθυµεί να προηγηθούν διάλογος και ενηµέρωση των πολιτικών κοµµάτων προτού εκδηλωθεί η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία για την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώµατος της χώρας.

Μάλιστα εξετάζεται η σύγκληση του Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενδεχοµένως και µε διευρυµένη σύνθεση. Η κίνηση Τσίπρα ερµηνεύεται από πολλούς, αν όχι ως «ακύρωση» της πρωτοβουλίας του προκατόχου του, επί της ουσίας τουλάχιστον ως «φρένο» στη µείζονος σηµασίας πολιτική και διπλωµατική κίνηση.

Τα τουρκικά Μέσα έλαβαν ως οπισθοχώρηση την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, με την εφημερίδα Hurriyet να γράφει: «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διέκοψε τα Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με το θέμα της αύξησης των χωρικών υδάτων και αποφάσισε να εκπονήσει σχέδιο νόμου αντί για διάταγμα, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο και θα διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η απόφαση σημαίνει την αναστολή των 12 μιλίων σε αυτό το στάδιο».

ΤουρκίαΑΟΖυπουργείο Εξωτερικών