Πολιτική|30.01.2020 20:47

Τσίπρας για Λευτέρη Αυγενάκη και κυβέρνηση: Διχάσατε τη χώρα

Newsroom

«Αυγενάκης δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο Μητσοτάκης και Μαξίμου», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για «πρωτοφανείς ακροβατισμούς» σε σχέση με όλα όσα συνέβησαν περί το ποδόσφαιρο τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, τού εξέφρασε τη… συμπαράστασή του για «τις δύσκολες ώρες που περνάτε», κάνοντας αναφορά στο «ηχηρό άδειασμα από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά» προβλέποντας πως σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες «για να αποφύγει τα χειρότερα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει παρών) κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να ρίξει τον Μουτζούρη στον κ. Αυγενάκη, την ώρα που έχει προσωπική ευθύνη για το χάος, το οποίο -όπως είπε- οφείλεται «στη διαπλοκή με τους μεγαλόσχημους που σάς στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως όταν ο Λευτέρης Αυγενάκης αντικαθιστούσε δύο μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ο πρωθυπουργός ήταν πίσω από την επιλογή τους, καθώς «στο Μαξίμου συντάχθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου, αλλά και την κοινή λογική το Tweet του υφυπουργού Αθλητισμού που ξεσήκωσε θύελλα».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ήταν ο εμπνευστής της ιδέας για την «τροπολογία που μέσα σε ώρες σκαρώσατε υπό το κράτος του πανικού», μία τροπολογία που όπως είπε «όξυνε την κατάσταση αντί να την εξομαλύνει». Ακολούθως ανέφερε πως το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας, αλλά αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα «ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια που υπογράψατε με την διαπλοκή».

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του «όχι μόνο γιατί στην οικονομία οι οιωνοί δεν είναι καλοί» αλλά και γιατί στην κοινωνία εφαρμόζεται με «σπουδή και αγριότητα» μία πολιτική που συμπιέζει τα πιο κάτω στρώματα. «Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μία αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μία τέτοια ιδιαίτερη στιγμή διχασμούς, θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν ή – ο μη γένοιτο -μία γεωπολιτική κρίση;» διερωτήθηκε ο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι οι πολίτες ανησυχούν για τους χειρισμούς περί την εξωτερική πολιτική.

Επίσης, αναρωτήθηξκε τί δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και στρατιώτες στην Σαουδική Αραβία (Patriot)  εμπλέκοντας τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και αλλάζουν το δόγμα εξωτερικής πολιτική δεκαετιών.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Αν σας άκουσα καλά, μιλήσατε εσείς για νταβατζήδες; Μιλήσατε εσείς για εκλεκτικές σχέσεις με νταβατζήδες; Ποιοι είναι αυτοί οι νταβατζήδες; Σας προκαλώ να λάβετε το λόγο και να μας πείτε: Εχουν ονοματεπώνυμο αυτοί οι νταβατζήδες; Ποιοι είναι; Πώς λέγονται; Ποιος είναι νταβατζής; Ο κ. Μαρινάκης; Ο κ. Σαββίδης; Αυτοί είναι νταβατζήδες; Πείτε το, γιατί δεν το λέτε; Μιλάτε εσείς για φερέφωνα των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης; Εσείς τα λέτε αυτά; Εσείς τα λέτε; Με βάση τα συμφεροντά τους λέτε στο ποδόσφαιρο, γέρνουν τα Μέσα Ενημέρωσής τους; Αλήθεια, συμβαίνει αυτό στον τόπο; Δεν το είχαμε καταλάβει τόσα χρόνια. Δεν το είχαμε καταλάβει ότι συμβαίνει αυτό. Καλωσορίσατε στη χώρα μας. Και εν πάση περιπτώσει, ποια είναι αυτά τα φερέφωνα; Για πείτε μας. Είναι η εφημερίδα Τα Νέα φερέφωνο; Είναι το Κανάλι ONE; Ποιο είναι; Ή μήπως είναι ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN ή το Εθνος; Γιατί δεν τα λέτε; Όταν βγαίνετε στο βήμα και λέτε τέτοιες βαριές κουβέντες να έχετε την ευθύνη. Να βάλετε υπογραφή σε αυτά που λέτε, όχι απλά να μιλάτε για νταβατζήδες και για φερέφωνα και για Μέσα Ενημέρωσης». 

Αλέξης ΤσίπραςΛευτέρης Αυγενάκης