Πολιτική|05.02.2020 19:27

Oruc Reis: Μετά την ελληνική ΑΟΖ κάνει βόλτες στην κυπριακή

Newsroom

Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και εντός πάντα της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει από το πρωί του Σαββάτου τη «βόλτα» του το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορουτς Ρέις», επιστρέφοντας από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου εισήλθε την Παρασκευή το πρωί, προκαλώντας την έντονη κινητοποίηση της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Όπως ανέφερε στρατιωτική πηγή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό σκάφος καταγράφηκε να πλέει ήδη στις 9.30 π.μ. του Σαββάτου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με προορισμό την περιοχή για την οποία είχε εκδοθεί παράνομη NAVTEX, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους να κατευθυνθεί σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούσαν στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως σε ισχύ βρίσκεται anti-NAVTEX, την οποία εξέδωσαν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Ιανουαρίου, ως απάντηση στην τουρκική NAVTEX, που βάσει του προγραμματισμού της Άγκυρας ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου.

ελληνική ΑΟΖΤουρκίαΟρούτς Ρέιςκυπριακή ΑΟΖκρίση στη Μεσόγειο