Πολιτική|03.02.2020 10:29

Ορουτς Ρέις: Ο διάλογος Μητσοτάκη - Παναγιωτόπουλου τις κρίσιμες ώρες της παραβίασης

Newsroom

Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ότι το Ορουτς Ρέις έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι βρισκόταν από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωνε συνεχώς για τις κινήσεις και την πορεία του.

«Ημασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε με νόημα ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση. Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία» ήταν ο πρώτο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος – Μητσοτάκης. Μετά από λίγες ώρες ακολούθησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία. «Κύριε υπουργέ μετακινήθηκε; Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει. Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ; Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το Ορούτς Ρέις «το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες» επισήμανε.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, καθώς: «Για να είναι ο Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

τουρκικές προκλήσειςΝίκος ΠαναγιωτόπουλοςΟρούτς Ρέιςκρίση στη ΜεσόγειοΚυριάκος Μητσοτάκης