Πολιτική|04.02.2020 12:13

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Τζον Μπόλτον, το «γεράκι» που τρέµει ο Ντόναλντ Τραµπ

Μιχάλης Ιγνατίου

Δεν είναι μόνο η Ουάσιγκτον και η Αµερική που κρέµονται από τα χείλη του, αλλά και όλος ο κόσµος. ∆ιότι γνωρίζει όλα τα µυστικά του προέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραµπ, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, τον τρέµει. Αν µπορούσε θα τον είχε εξαφανίσει... Η αναφορά γίνεται για τον κ. Τζον Μπόλτον, τον πρώην σύµβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον οποίο είχε επιλέξει ο κ. Τραµπ ως τον πλέον έµπιστο συνεργάτη του για θέµατα ασφαλείας της υπερδύναµης. Επαγγελµατίας διπλωµάτης από τα γεννοφάσκια του, είναι ένας σκληρός άνθρωπος και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το απόλυτο «γεράκι».

Είναι φανατικά υπέρ των πολέµων, σε σηµείο που έχει κατηγορηθεί ότι δεν έχει καθόλου αισθήµατα και για κανέναν. Πόσω µάλλον για όσους θεωρεί εχθρούς της Αµερικής. Λέγεται ότι εισηγήθηκε στον πρόεδρο Τραµπ να βοµβαρδίσει και το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, χωρίς να σκέφτεται τις όποιες συνέπειες για τους πολίτες των χωρών αυτών. Σε µία περίπτωση, που αφορούσε το Ιράν, λένε ότι ο σηµερινός πρόεδρος των ΗΠΑ σταµάτησε την επίθεση στο παρά ένα λεπτό. Εδωσε την εντολή να σταµατήσει η επίθεση όταν οι αµερικανικές ένοπλες δυνάµεις ήταν έτοιµες να πατήσουν το κουµπί.

Οι υποστηρικτές του λένε πως είναι ο φόβος και ο τρόµος των όπου γης δικτατόρων, αυτών βεβαίως που δεν υποστηρίζουν οι Αµερικανοί. Ο κ. Μπόλτον εγκατέλειψε το πόστο του έπειτα από έντονες διαφωνίες που είχε µε τον κ. Τραµπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αν του το επέτρεπε θα είχε κηρύξει τον... έκτο Παγκόσµιο Πόλεµο. Πρόκειται για µεγάλη κουβέντα που δείχνει και το πάθος του Αµερικανού αξιωµατούχου για τις πολεµικές τέχνες! ∆εν έκρυψε ποτέ ότι η Αµερική, επειδή είναι πανίσχυρη, πρέπει να χρησιµοποιεί τη δύναµή της.

Απεχθάνεται Ερντογάν, Πούτιν

Εχει δείξει έντονη απέχθεια για ηγέτες όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιµίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Είχε ισχυρή άποψη ότι πρέπει η Αµερική να τους αντιµετωπίσει και να τους κοντύνει. Αλλά συνειδητοποίησε νωρίς ότι και οι τρεις ήταν στον κατάλογο των ηγετών που θαύµαζε ο πρόεδρος Τραµπ. Και όχι µόνο. Με τους δύο, τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον Σι Τζινπίνγκ, είχε και µια σχέση περίεργη, οικονοµική, η οποία δεν διευκρινίζεται ακόµη, αν και µε τον κ. Ερντογάν είναι ξεκαθαρισµένα τα πράγµατα.

Ο κ. Μπόλτον κατηγόρησε τον κ. Τραµπ ότι στην Τουρκία έχει προσωπικά και επιχειρηµατικά συµφέροντα. Φεύγοντας από το Συµβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, το γνωστό NSC (National Security Council), ήταν βέβαιο ότι ο κ. Μπόλτον θα εκδικηθεί τον πρόεδρο της Αµερικής, καθώς είναι από τους διπλωµάτες που δεν δέχονται την ήττα. Παρέµεινε λίγο-πολύ σιωπηλός από τον Σεπτέµβριο, σε σηµείο που µερικοί υπέθεσαν ότι φοβόταν τον κ. Τραµπ. Οµως αποδείχθηκε ότι προετοίµαζε την εκδίκησή του. Εκανε µερικές οµιλίες, µε αποκορύφωµα την off the record ενηµέρωση στη Morgan Stanley, η οποία διοχέτευσε αυτή την ενηµέρωση στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Σε αυτήν είχε κατηγορήσει και την αγαπηµένη θυγατέρα του προέδρου, την Ιβάνκα, όπως και τον γαµπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, για επιχειρηµατικά συµφέροντα στην Τουρκία.

Η πολιτική του προέδρου για την κατοχική δύναµη, είχε πει, καθοδηγείται από τα συµφέροντα της οικογένειάς του. Και δεν πρέπει να µιλούσε µόνο για τους δίδυµους πύργους της Κωνσταντινούπολης, που φέρουν το όνοµα του κ. Τραµπ. Ο κ. Μπόλτον έχει γράψει ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται «δυναµίτης» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Βρίθει αποκαλύψεων για τα έργα και τις ηµέρες του κ. Τραµπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αµερικανός πρόεδρος αυτοπαρουσιάζεται δηµοσίως ότι παλεύει για τα συµφέροντα της χώρας, αλλά στην πραγµατικότητα µάχεται για τα δικά του συµφέροντα. Ο κ. Μπόλτον τον αποκαλύπτει εντελώς. Και τον παραδίδει «γυµνό» στον αµερικανικό λαό. Τον παρουσιάζει να υποκύπτει στον Ερντογάν και στον πρόεδρο της Κίνας και να παραβιάζει τους αµερικανικούς νόµους. Μιλά για τη σχέση του µε εταιρείες λόµπι και µεγαλοδικηγόρους που ανέλαβαν το «portfolio» της Τουρκίας έναντι εκατοµµυρίων δολαρίων. Αλλά το πλέον σηµαντικό είναι ότι παρουσιάζει έναν Λευκό Οίκο προς πώληση...

Ο κ. Μπόλτον είναι αυτός που είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει. Σκληρός, χωρίς αισθήµατα για κανέναν. Αλλά την ίδια στιγµή δεν ακούστηκε ποτέ ότι είναι διεφθαρµένος. Αντίθετα, όλοι λένε πως είναι καθαρός. Οτι είναι από τους κλασικούς διπλωµάτες που νοιάζονται µόνο για τα στρατηγικά συµφέροντα της Αµερικής. Η πλειονότητα των αναλυτών πιστεύει ότι όσα περιέχονται στο βιβλίο του που προσπαθεί να «σκοτώσει» ο Λευκός Οίκος είναι η αλήθεια. Και εµείς, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, εκεί πρέπει να σταθούµε...

Εχθρός του Ερντογάν

Ο κ. Μπόλτον αποτελούσε τον πλέον µισητό εχθρό του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Αρκετοί πιστεύουν ότι ο καβγάς τους τον περασµένο Ιανουάριο, όταν ο πρώην σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας υποστήριξε παθιασµένα τους Κούρδους της Συρίας, δροµολόγησε και την αποχώρησή του ύστερα από αίτηµα του προέδρου της Τουρκίας στον κ. Τραµπ. Αν αποδειχθεί ότι ο Ερντογάν τον «έφαγε», τότε ο κ. Τραµπ κινδυνεύει να πάει σπίτι του. Διότι αντιστρατεύεται τα αµερικανικά στρατηγικά συµφέροντα και εξυπηρετεί τους εχθρούς της Αµερικής, όπως αποδεδειγµένα είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας...

Ντόναλντ ΤραμπΤζον Μπόλτονπαραπομπή Ντόναλντ Τραμπ