Πολιτική|04.02.2020 14:33

Τσίπρας για ΕΕΑ: Κρυμμένος ο Αυγενάκης, ήθελαν τον απόλυτο έλεγχο στο Μαξίμου

Newsroom

Μύδρους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο χειρισμού πολλών «καυτών» θεμάτων που αφορούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όπως το προσφυγικό, την ασφάλεια, αλλά και την κοινωνική πολιτική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό το θέμα κοντεύει να γίνει εθνικό ζήτημα έτσι όπως το διαχειρίστηκαν. Κι αναφέρομαι για την κρίση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Μια κρίση που αντανακλά το πώς είναι δομημένο και το πολιτικό μας σύστημα. Το πώς η οικονομική διαπλοκή με την πολιτική εξουσία έγιναν ένα και το αυτό. Το πώς τελικά θα το πω, δε θα κρύψω τα λόγια μου, μέσα στην ίδια την Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος, δεν υπάρχουν βουλευτές που πρόσκεινται στη μια η στην άλλη άποψη, αυτό είναι εύλογο και θεμιτό. Αλλά που πρόσκεινται στον έναν ή στον άλλο ολιγάρχη.

Εκεί βρισκόμαστε. Και βλέπουμε ότι ενώ άλλες κυβερνήσεις -κι εγώ- περνούσαν μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων που δημιουργούσαν ζήτημα συνείδησης στους βουλευτές όπως οι πιέσεις από την Τρόικα για τα μνημόνια ή σε κρίσιμες συμφωνίες για τα εθνικά θέματα. Βλέπουμε ότι ο κ.Μητσοτάκης τέτοια προβλήματα και τέτοιες κρίσεις δεν τις αντιμετωπίζει για μεγάλα θέματα αλλά για το ποδόσφαιρο. Όπως του είπα προχτές στη Βουλή, ο καθείς και η μοίρα του κι ανάλογα με τις δυνατότητές του. Αυτοί όμως -κι αυτό είναι το πρόβλημα για τη χώρα- αντί να λύνουν, γεννούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Είναι γνωστές ο κόντρες των επιχειρηματιών, που όλως περιέργως δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους μόνο ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και μια σειρά από επιχειρήσεις και μια σειρά από Μέσα Ενημέρωσης. Και εφημερίδες και κανάλια κλπ. Και πολλές φορές οι ομάδες λειτουργούν ως μέσα για να στηρίζουν τα συμφέροντά τους. Είναι γνωστά όλα αυτά νομίζω και όπως γνωστές είναι και οι κόντρες που έχουν.

Αλλα εν τοιαύτη περιπτώσει εγώ δεν πιστεύω ότι φταίει ο Αυγενάκης. Μη ρίχνουμε όλες τις ευθύνες σε έναν υφυπουργό που κρύβεται τις τελευταίες ημέρες δεν τον βρίσκει κανείς πουθενά. Κρυμμένος είναι ούτε στη Βουλή δεν ήρθε να υπερασπιστεί αυτό που έκανε. Μα δε μας έλεγε ο κ.Μητσοτάκης  ότι έχει φτιάξει το επιτελικό κράτος που είναι τόσο φοβερό και τρομερό που όλα τα αποφασίζει το Μαξίμου. Πώς είναι δυνατόν όλα να τ’ αποφασίζει το Μαξίμου αλλά όταν γίνεται καμιά πατάτα να φταίει ο υφυπουργός;

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν πήρε την απόφαση. Το γιατί δεν μπορώ να το γνωρίζω  και δε θα εικάσω. Αλλά πήρε την απόφαση μεσούσης μια κρίσιμης διαδικασίας την οποία είχε ξεκινήσει να ερευνά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Δεν ξέρω αν κάνω κανένα... φάουλ εδώ, να το σφυρίξει ο Κωνσταντινέας που είναι πρώην διαιτητής- μεσούσης αυτής της διαδικασίας, να αλλάξει δυο από τα πέντε μέλη. Και μάλιστα παρακάμπτοντας το νόμο του Βασιλειάδη που έλεγε ότι για να ορίσεις σε αυτή την επιτροπή θα έπρεπε να έχεις σύμφωνη γνώμη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Ηρθε λοιπόν στη Βουλή και την παραπλάνησε ότι θα μείνουν τα ίδια μέλη. Και πήγε μετά και τους άλλαξε. Χωρίς να πάρει την έγκριση της Βουλής μη γίνει και κανένα λάθος και δεν μπουν αυτοί που θέλουμε. 

Κι αφού τους άλλαξε, και άρα η κοινή λογική λέει για να ελέγξει το Μαξίμου τη σύνθεση της Επιτροπής. Αυτή η επιτροπή βγάζει μια απόφαση. Και βγαίνει ο Αυγενάκης και κάνει δήλωση ότι δεν του αρέσει η απόφαση. Ποιους κοροϊδεύουν τώρα; Είναι για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους, σαν να έχεις τον Κωνσταντινέα που είναι διαιτητής, και να σφυρίζει έναν αγώνα μέχρι το 90' και μετά να τον αλλάζεις και να βάζεις έναν άλλον διαιτητή και στο 93’,  σε μια αμφισβητούμενη φάση, να σφυρίζει πέναλτι. Έ, τι θα πει η φίλαθλη γνώμη; Ο,τι και να έδινε. Είτε το έδινε, είτε δεν το έδινε. Ξύλο θα έτρωγε και από τις δύο πλευρές. Όπως και τρώει τώρα ξύλο και από τις δύο πλευρές η κυβέρνηση.

Αλλά το θέμα δεν είναι ότι τρώει ξύλο η κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι διχάζει. Και την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό. Και φτάσαμε στο σημείο -όπως έλεγε ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης- όλη η κυβέρνηση να προσκυνά σώβρακα και φανέλες. Εκεί βρισκόμαστε.

Και φοβάμαι ότι το θέμα αυτό δε θα σταματήσει εκεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμά μου είναι το εξής: Δε μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα. Δε μπορούν να διαχειριστούν τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες και δημιουργούν αντιθέσεις και διχασμούς. Θα μπορέσουν να διαχειριστούν – ό μη γένοιτο- μια κρίσιμη κατάσταση στο Αιγαίο; Δε μπορούν να διαχειριστούν τον κ. Μαρινάκη και τον κ.Σαββίδη θα διαχειριστούν τον πρόεδρο της Τουρκίας τον Ερντογάν; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα κι αυτό λέει ο μέσος Ελληνας σήμερα. Δε το λέω εγώ. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία που έχει ο ελληνικός λαός.

Λευτέρης ΑυγενάκηςΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΕΕΑ