Πολιτική|04.02.2020 15:30

Τα γυρίζει ο Πλακιωτάκης για τις «επαναπροωθήσεις» προσφύγων

Newsroom

Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Θέμα FM, άφησε να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά πραγματοποιούνταν επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι «ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής στη συνέντευξη του στο ΘΕΜΑ FM κατέστησε σαφές ότι το Λιμενικό Σώμα τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και ενεργεί με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Σε ότι αφορά το παρελθόν αναφέρθηκε σε πρακτικές που «ενδεχομένως» είχαν χρησιμοποιηθεί, κάτι για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν».

Η αρχική τοποθέτηση του Γιάννη Πλακιωτάκη είχε ως εξής: «Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα, δεν μπορεί να το κάνει το Λιμενικό Σώμα ούτε μπορεί να προχωρήσει σε push back, όπως έκανε ενδεχομένως σε άλλες χρονικές περιόδους» [...] «Υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν υπήρχαν ούτε η Frontex ούτε η παρουσία του NATO». 

Γιάννης Πλακιωτάκηςμετανάστεςπρόσφυγεςεπαναπροωθήσεις