Πολιτική|26.10.2018 13:31

Η διακριτική παρουσία του 6ου Στόλου

Γεώργιος Σαρρής

Εχει, όµως, αναφερθεί από πολλές και διαφορετικές πηγές ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων µια ισχυρή αεροναυτική δύναµη του 6ου Αµερικανικού Στόλου, που περιελάµβανε και ένα αεροπλανοφόρο κρούσης, βρισκόταν σε περιοχή η οποία κυµαινόταν µεταξύ 100 και 150 ναυτικών µιλίων νότια έως νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Η δύναµη αυτή σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των επιχειρήσεων διατηρούσε σε πτήση αεροσκάφη της σε ασυνήθη µεγάλο αριθµό, προφανώς για λόγους αναγνώρισης και επιτήρησης του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου. «Εκείνο που θα µπορούσε να λεχθεί στην περίπτωση που εξετάζουµε είναι ότι κάθε είδους επέµβαση ήτο δυνατή για τη δύναµη αυτή, αφού η όποια επέµβαση βρισκόταν µέσα στις δυνατότητές της.

Η αεροναυτική δύναµη του 6ου Στόλου και λόγω της µικρής απόστασης (7-8 λεπτά πτήσης των αεροσκαφών της) και λόγω του αριθµού των µέσων της θα µπορούσε, εάν παρενέβαινε αποφασιστικά, να ενεργήσει υπέρ ή κατά του ενός από τους δύο αντιπάλους, εκτελώντας κάθε φύσεως επιχειρήσεις παρέµβασης (από επιχειρήσεις αποτροπής συγκρούσεων µέχρι επιχειρήσεις υποστήριξης ενός από τους δυο αντιµαχόµενους)» σηµειώνεται στο πόρισµα. Αν µη τι άλλο, µπορεί να εξαχθεί αβίαστα το συµπέρασµα ότι η παρουσία της δύναµης αυτής και η µη αποχώρησή της από την περιοχή υποδήλωναν το ζωηρό ενδιαφέρον των Ηνωµένων Πολιτειών για όσα γίνονταν στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιοι ανέτρεψαν τον Μακάριο

Η τουρκική εισβολή 

Εγκληματικές ευθύνες για τον «Ατίλα Ι»

Το φιάσκο της επιστράτευσης

Ενθάρρυναν ΗΠΑ, Αγγλία και ΝΑΤΟ

Μαρτυρία-σοκ για βρετανικά πυρά

«Είχαμε ελαττωμένα τάγματα»

Η Τουρκία παραβίασε τη χάρτα του ΟΗΕ

Το πλοίο γύρισε στην Ελλάδα