Πολιτική|06.02.2020 18:24

Δύσβατος και γεμάτος αγκάθια ο δρόμος της ένταξης για Σκόπια και Τίρανα

Τίμος Φακαλής

Επισήμως Τίρανα και Σκόπια αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση της νέας μεθοδολογίας από τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι, η οποία και φαίνεται να αμβλύνει τις γαλλικές ενστάσεις στο θέμα της διεύρυνσης. Ανεπίσημα, ωστόσο, είναι διάχυτος ο προβληματισμός και η αμηχανία τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στους κόλπους της κοινωνίας τόσο στην Αλβανία όσο στη Βόρεια Μακεδονία. 

Οι υποχρεώσεις των υποψηφίων μελών και οι συνέπειες της μη εκπλήρωσής τους θα διατυπώνονται, πλέον, με μεγαλύτερη σαφήνεια με το νέο καθεστώς, το οποίο προβλέπει επίσης το εκ νέου άνοιγμα κεφαλαίων που έχουν κλείσει σε περίπτωση οπισθοδρόμησης, ακόμα και την αναστολή των διαπραγματεύσεων στο σύνολό τους. Οι αλλαγές αυτές δυσκολεύουν και δημιουργούν αμφιβολίες για κατά πόσον οι δύο χώρες θα τα καταφέρουν να… πιουν νερό στο τέλος της διαδρομής και να ζήσουν το δικό τους ευρωπαϊκό όνειρό, παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι λαοί τους. Έτσι πίσω από τα χαμόγελα των Υπουργών Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας Γκεντ Κάκα διάχυτος είναι ο προβληματισμός στην κοινωνία αν θα πιάσουν τα νέα στάνταρντς της Ε.Ε. και δεν θα στραβοπατήσουν κάπου στη… διαδρομή.

«Δυστυχώς  τόσο στα Τίρανα όσο και στα Σκόπια δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις τόσο στο κράτος Δικαίου όσο και σε όλο το φάσμα που διατρέχει το πολιτικό σύστημα. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν»  δήλωσε στο ethnos.gr ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς αναλυτές της Βόρειας Μακεδονίας Πέτερ Αρσόφσκι και πρόσθεσε: «Από δω και στο εξής τα ψέματα τέλειωσαν και το πολιτικό προσωπικό πρέπει να σφίξει τα λουριά, εφαρμόζοντας πλήρως τους κανόνες του παιχνιδιού». 

T


Υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που εκτιμά ότι η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η Αλβανία απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό μονοπάτι παρά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Ναρκωτικά, σκάνδαλα, διαφθορά αποτελούν μεταξύ άλλων «ζητούμενα» εδώ και δεκαετίες για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια φρενάροντας την πολτικοοικονομική τους ένωση με την Ευρώπη.

T

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι αξιολόγησε ότι η νέα μεθοδολογία αποτελεί μια καλή βάση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Δυτικών Βαλκανίων. Περισσότερα οφέλη για τους μεταρρυθμιστές  και ισχυρές κυρώσεις για όσους μένουν μεταξεταστέοι «βλέπει» πίσω από την νέα μεθοδολογία ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ αφού πρώτα την καλωσόρισε δηλώνοντας ότι «στην περιοχή μας δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την εισαγωγή της αναστρεψιμότητας στη διαδικασία». Παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία ότι η νέα μεθοδολογία θα επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με τις Βρυξέλλες.

Ο Aλβανός ομόλογός του, Γκεντ Κάκα, ανέφερε από την πλευρά του, ότι τα Τίρανα είναι «έτοιμα να την εφαρμόσουν»  και προσβλέπει στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών «το συντομότερο».  Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκθέσεις προόδου των δύο χωρών ενώ το νέο επεισόδιο της διεύρυνσης θα «παιχτεί» στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 Μαρτίου στο Ζάγκρεμπ. Εκεί αναμένεται να αποφασιστεί αν θα ανάψουν πράσινο φως οι Βρυξέλλες- κάνοντας και πολιτικό σινιάλο στο Ζάεφ ενόψει και της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης που έχει μπροστά του στις 12 Απριλίου. 

Βόρεια ΜακεδονίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΖάεφΑλβανία