Πολιτική|06.12.2018 10:45

Υποσχέσεις του Πρωθυπουργού: Ερχονται νέα θετικά μέτρα το 2019

Βούλα Κεχαγιά

Νέα θετικά μέτρα υπέρ των πολλών από τη νέα χρονιά προαναγγέλλει το Μαξίμου. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις δύο τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, κάνοντας λόγο για διεύρυνση των περιθωρίων στήριξης των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων και της μεσαίας τάξης.

Η αρχή έγινε με την πρωθυπουργική ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, από το βήμα του οποίου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις «δυνατότητες περισσότερων στοχευμένων ελαφρύνσεων». Η συνέχεια δόθηκε χθες από την Κάλυμνο, με τον πρωθυπουργό να λέει στο ακροατήριο πως «νομοθετούμε μια σειρά από παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής περιόδου, συμπληρώνοντας με νόημα: «Τους επόμενους μήνες να είστε σίγουροι πως θα προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες ελαφρύνσεις. Διότι το τέλος των μνημονίων για εμάς σημαίνει υποχρέωση να βελτιωθεί σταδιακά η ζωή των πολιτών αυτής της χώρας, και ιδιαίτερα εκείνων των κοινωνικών κατηγοριών που πέρασαν δύσκολες ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση».

Προεκλογική τροχιά

Γίνεται σαφές ότι, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο θα στηθούν οι κάλπες, η κυβέρνηση έχει μπει σε προεκλογική τροχιά και εμφανίζεται διατεθειμένη να προωθήσει κοινωνικές παρεμβάσεις υπέρ των πιο αδύναμων ομάδων οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας από την Κάλυμνο, όπου είναι επίτιμος δημότης, έθεσε την αποκατάσταση των αδικιών ως «πρώτιστο καθήκον». Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του αναφέρθηκε επανειλημμένως στις θυσίες του ελληνικού λαού, των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης, τονίζοντας: «Και τώρα έρχεται η ώρα να δούμε στα μάτια αυτόν τον κόσμο. Αυτόν τον κόσμο που έβαλε πλάτη και σε αυτόν να δώσουμε από το περίσσευμα και το απόθεμα. Σε αυτόν να δώσουμε και γι’ αυτόν να αγωνιστούμε».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται αυτήν την περίοδο από την Βουλή αγγίζουν το 1,5 δισ., ενώ η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προωθούμενες από το υπουργείο Εσωτερικών προσλήψεις πάνω από 8.000 υπαλλήλων στους ΟΤΑ και περισσότερων από 3.200 υπαλλήλων αορίστου χρόνου στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Ειδική αναφορά έγινε χθες από τον πρωθυπουργό στους νησιώτες. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Επιδότηση καυσίμων Η πιλοτική εφαρμογή του «τρέχει» ήδη σε 459 νησιά, ανάμεσα στα οποία είναι και η Κάλυμνος, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Από την ίδια ημερομηνία θα εφαρμοστεί επίσης πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά. Το μέτρο αυτό υλοποιείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ύψους 570 εκατ. ευρώ, έως και το 2021.

Σημειωτέον πως από την 1η Ιουλίου 2018 ενεγράφησαν στην πλατφόρμα για το μέτρο περίπου 5.000 νησιώτες και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 2.000 ταξίδια με επιδότηση. Στην Κάλυμνο, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, συμμετέχουν 139 και έχουν καταχωριστεί περίπου 2.500 παραστατικά. Οι επιχειρήσεις για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής αναμένεται να λάβουν επιστροφή περίπου 150.000 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 57% της δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει. Κατά μέσο όρο, κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.640 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο. Συνολικά στο έτος κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτείται με περίπου 10.000 ευρώ.

Συσπείρωση κατά του εθνικισμού

Σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του εθνικισμού και του διχασμού θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός είναι πως «η Θεσσαλονίκη λέει “ναι” στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, “όχι” στον εθνικισμό και τον διχασμό», όπως δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το «Μακεδονικό», έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση νεοφασιστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ως παραδείγματα την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου για τους μαχητές του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την πόλη από τη ναζιστική κατοχή, αλλά και τις απανωτές επιθέσεις κατά του Γιάννη Μπουτάρη. «Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλα τα κόμματα» είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και στον Κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του πως με τη ρητορική του στρώνει το έδαφος στην ακροδεξιά και προκαλεί νέο διχασμό.

«Μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, αλλά δεν έχει δικαίωμα να χωρίζει τους Ελληνες σε πατριώτες και προδότες» τόνισε. Κατόπιν κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν συμφωνεί με το σύνθημα «Η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία», το οποίο ακούστηκε σε κάποιες διαδηλώσεις.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στη συγκρότηση ενός ευρέος δημοκρατικού μετώπου απέναντι σε ακροδεξιά φαινόμενα, ενώ με το ίδιο πνεύμα, αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε πως οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στον διάλογο προτείνοντας την Κατερίνα Νοτοπούλου ως κατάλληλη για να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου που θα συνεχίσει την κληρονομιά του Γ. Μπουτάρη, «για να μη γυρίσουμε στο μαύρο», όπως είπε.

Σε ερώτηση αν η προσπάθεια αυτή συμπίπτει με τις πρωτοβουλίες του Γ. Μπουτάρη (σ.σ.: συγκαλεί σήμερα το απόγευμα σύσκεψη υποψηφίων δημάρχων και εκπροσώπων παρατάξεων), απάντησε πως «ο πυρήνας της σκέψεις και των προθέσεων είναι κοινός».

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας