Πολιτική|06.12.2018 10:59

Ο Σόιμπλε στηρίζει τον Μερτς και η Μέρκελ την Καρενμπάουερ

Γιώργος Σκαφιδάς

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) οδεύουν... διχασμένοι προς την κρίσιμη εσωκομματική ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής για την εκλογή νέας ηγεσίας, με τον μεν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Φρίντριχ Μερτς και την Ανγκελα Μέρκελ να παίρνει ξεκάθαρα θέση στο πλευρό της Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ.

Σόιμπλε και Μέρκελ συγκατοίκησαν επί σειρά ετών στην εξουσία, ο μεν ως υπουργός (Εσωτερικών, Οικονομικών) και η άλλη ως καγκελάριος, σπρώχνοντας τις όποιες κόντρες τους κάτω από το χαλί. Ωστόσο, με τον 76χρονο Σόιμπλε να έχει πια μετακομίσει στη θέση του προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και την 64χρονη Μέρκελ να κλείνει τον κύκλο της στη γερμανική πολιτική εγκαταλείποντας πρώτα τα ηνία του CDU (επισήμως το ερχόμενο Σάββατο) και εν συνεχεία την καγκελαρία (το αργότερο έως το 2021), οι παλαιές αντιπάθειες βγαίνουν πια ανοιχτά εκ νέου στο προσκήνιο. Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine» στην οποία παραχώρησε συνέντευξη, ο Σόιμπλε πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της εκλογής του Φρίντριχ Μερτς στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). 

«Θα ήταν το καλύτερο για τη χώρα εάν ο Φρίντριχ Μερτς εξασφάλιζε την πλειοψηφία στο συνέδριο» δήλωσε εμφατικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα αποδυνάμωνε τα πολιτικά άκρα», δίνοντας παράλληλα στο CDU ένα «πιο διακριτό στίγμα». Σε επιχειρήσεις Ο 63χρονος Φρίντριχ Μερτς, που εγκατέλειψε τα βουλευτικά έδρανα το 2009 για να αναλάβει θέση κορυφαίου στελέχους σε σειρά επιχειρήσεων (του επενδυτικού ομίλου της BlackRock συμπεριλαμβανομένου), επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο με την πρόθεση να οδηγήσει τους Χριστιανοδημοκράτες στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, προς πιο «διακριτά» συντηρητικές κατευθύνσεις και μακριά από το «νεφελώδες» κέντρο στο οποίο είχε σύρει την παράταξη η Μέρκελ ειδικά τα τελευταία χρόνια, στη σκιά του Προσφυγικού.

«Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ένας άνδρας που με ξεκάθαρο σχεδιασμό στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα» δήλωσε ο Σόιμπλε στη «Frankfurter Allgemeine», χαιρετίζοντας την υποψηφιότητα του Μερτς, με τον οποίο, άλλωστε, διατηρεί και προσωπική φιλία παλαιόθεν, από την εποχή που ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU στην Ομοσπονδιακή Βουλή (2000-2002).

Λέγεται δε ότι ο Σόιμπλε είχε αναβαθμίσει τότε τον Μερτς, κάνοντάς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για να έρθει δύο χρόνια αργότερα (το φθινόπωρο του 2002) η Μέρκελ να τον ανατρέψει. Ακριβώς 16 χρόνια μετά οι παλαιές έριδες βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες εισέρχονται πια πολιτικά φθαρμένοι στη μετα-Μέρκελ εποχή.

Οσο για τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων, αυτές δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στην εκλεκτή της Μέρκελ 56χρονη Ανεγκρετ Κραμπ -Καρενμπάουερ, νυν γενική γραμματέα του CDU και πρώην πρωθυπουργό του κρατιδίου του Ζάαρλαντ. Στο συνέδριο του CDU, ωστόσο, την Παρασκευή πρόκειται να ψηφίσουν 1.001 σύνεδροι, οι διαθέσεις των οποίων δεν συνάδουν απαραιτήτως με τις διαθέσεις του γερμανικού εκλογικού σώματος. Με άλλα λόγια, ο γνωστός και ως «αντιΜέρκελ» Φρίντριχ Μερτς θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή, ειδικά μετά και τη στήριξη που έλαβε από τον Σόιμπλε, παίρνοντας έτσι «εκδίκηση» για όσα είχε κάνει η Μέρκελ σε βάρος του το μακρινό 2002 

Άνγκελα ΜέρκελΦρίντριχ ΜέρτςΒόλφγκανγκ ΣόιμπλεBlackRock