Πολιτική|09.02.2020 11:08

Η ατζέντα του ΚΙΝΑΛ: Εκεχειρία αλλά και πίστη στην αυτόνομη πορεία

Φώφη Γιωτάκη

Στα πέριξ της Βουλής εντοπίζονται καθημερινά ενδιαφέροντα πολιτικά τραπέζια, σπάνια όμως οι ομοτράπεζοι έχουν φροντίσει να λάβουν νωρίτερα και τις «ευλογίες» των αρχηγών τους, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Μία από αυτές ήταν και ο καφές στο εμβληματικό ξενοδοχείο του Συντάγματος στη «Μεγάλη Βρεταννία» μεταξύ δύο παλιών φίλων.

Ο Κώστας Γείτονας, που έλαβε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση στη «Μεγάλη Βρεταννία», είχε ενημερώσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου, για τη Φώφη Γεννηματά ο πρώην υπουργός είναι ο εξ απορρήτων και έμπειρος πολιτικός που στέκεται επί χρόνια στο πλευρό της. Ο άνθρωπος που γνωρίζει και στηρίζει το κάθε της βήμα. Εκείνος που δηλώνει με νόημα, μετά και το τετ α τετ με τον κ. Φλαμπουράρη, ότι «δεν αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση».

Η αλήθεια είναι ότι κατά την προεκλογική περίοδο οι «εχθροπραξίες» μεταξύ του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ δεν είχαν τέλος – ως εκ τούτου η συνάντηση των δύο εξ απορρήτων μοιάζει για τους περισσότερους με κίνηση ρητορικής εκεχειρίας. Το σίγουρο είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν σκοπεύει να αλλάξει ούτε... τελεία από την απόφαση του συνεδρίου της, υπέρ της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής. Θέλει όμως να ρίξει τους τόνους και να περιορίσει τις προσωπικές επιθέσεις στις δημόσιες αντιπαραθέσεις με την ηγεσία και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το έδειξε από την πρώτη στιγμή και πρόσφατα, κλιμακώνοντας και εστιάζοντας τις σφοδρές επιθέσεις στο σημερινό κυβερνητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη, ωστόσο, να μην ξεχάσει το σφυροκόπημα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία το «σφιχταγκάλιασμα με τους ακροδεξιούς». Οι καλά γνωρίζοντες προσθέτουν ότι η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής θα μπορούσε μέσω του τετ α τετ Γείτονα – Φλαμπουράρη να μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυσφορία της για τις διαρροές ότι της έκανε πρόταση συγκυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2015, για την αφαίμαξη πασοκογενών ακόμη και μετεκλογικά και για τα παρασκηνιακά χτυπήματα χωρίς καμία διάθεση ουσιαστικού διαλόγου.

Οι δε πληροφορίες λένε ότι η επιλογή του καφέ στο ξενοδοχείο της πολυσύχναστης πλατείας Συντάγματος και όχι για παράδειγμα σε ένα απόμερο καφέ του Διονύσου έγινε προκειμένου να προστατευθεί από φήμες, κακόβουλες διαρροές ή παρερμηνείες γύρω από ένα δήθεν «μυστικό τραπέζι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Το νέο, βέβαια, από την πλατεία Συντάγματος κυκλοφόρησε γρήγορα και, όπως θα μπορούσε να προβλέψει ένας έμπειρος πολιτικός, τροφοδότησε σενάρια με πολλαπλές αναγνώσεις. Η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να υποβαθμίσει στη συνέχεια το γεγονός, αλλά οι σφαίρες είχαν ήδη βγει από τη θαλάμη. Το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου αφορά τις σκληρές επιθέσεις που προετοιμάζει το Κίνημα Αλλαγής, θεωρώντας πλέον βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο ρητορικά στηρίζει την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης για τα μείζονα – «το απέδειξε με το άσυλο στα πανεπιστήμια, απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, με τον εκλογικό νόμο, αγνοώντας την πρότασή μας για μικρότερο μπόνους» τονίζει στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, επαναλαμβάνοντας επίσης την προειδοποίηση προς το Μαξίμου να μην προεξοφλεί διπλές εκλογές, γιατί ουδείς μπορεί να αποκλείσει τον σχηματισμό κυβέρνησης με απλή αναλογική.

Η στρατηγική, άλλωστε, προς τις επόμενες εκλογές είναι ένα ζήτημα που η κυρία Γεννηματά προτιμά να κουβεντιάζει συχνά με όλα τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Πρόσφατα συναντήθηκε διαδοχικά και κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα ακολουθήσουν και άλλα διαδοχικά τετ α τετ με στελέχη και βουλευτές που συμμετέχουν στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, ήτοι στα κομματικά όργανα.

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά