Πολιτική|10.02.2020 14:53

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν θέλει να αποσυμφορήσει τα νησιά

Newsroom

«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει "κλειστό" και την άλλη δήθεν "ελεγχόμενο"». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη δημοσίων κτιρίων και χώρων για κλειστά κέντρα φιλοξενίας, όπου θα μείνουν μετανάστες και πρόσφυγες

Οπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η επίταξη θα γίνει «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης». Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι «εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η "τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα", αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο». Και τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτή οφείλει:

  • Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
  • Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)
  • Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί
  • Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

«Λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς Δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

μετανάστεςΣΥΡΙΖΑπροσφυγικόπρόσφυγες