Πολιτική|06.12.2018 16:37

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για το άρθρο 16

Κατερίνα Τζαβάρα

Με σημείο τριβής το επίμαχο άρθρο 16 ολοκληρώθηκε στη διακομματική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η συζήτηση επί των άρθρων 4-25 για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Όπως είναι γνωστό υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 τάσσεται η ΝΔ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση και λειτουργία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με την πρόταση αυτή έχουν συνταχθεί ΑΝΕΛ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ενώ κατά τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Μάλιστα κατά τη σημερινή συνεδρίαση όπου δευτερολόγησαν οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων, ο Κωνσταντίνος Τασούλας από τη ΝΔ πρότεινε στην αναφορά του κόμματός του να παραμείνει ο προσδιορισμός «μη- κερδοσκοπικά» για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει συναίνεση να στείλει τις προτάσεις στην επόμενη Βουλή. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Δουζίνας χαρακτήρισε απρέπεια και διπλό θεσμικό εκβιασμό, τη θέση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος συνέδεσε την τύχη της αναθεώρησης του άρθρου 16, με τα άρθρα 86 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και 32 περί ευθύνης υπουργών.

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 τάχθηκε ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να περιοριστεί η φυγή στο εξωτερικό των νέων, με παράλληλη συνδρομή στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Συνταγματική ΑναθεώρησηΒουλήεκπαίδευση