Πολιτική|12.02.2020 21:08

Βρυξέλλες: Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Newsroom

Στη σκιά των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στη συνάντηση, που κράτησε μόλις 15 λεπτά αλλά έγινε σε φιλικό κλίμα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετέφερε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και για τη ρητορική που αναπτύσσουν στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Ελληνας υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας και της Άγκυρας θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με στόχο τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Δένδιας: Ομοψυχία έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, με την ολοκλήρωση σήμερα (12/2) της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Δένδιας δήλωσε: «Θα ήθελα να σας πω ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις υπήρξε συναίνεση στις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας. Ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς. Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας - Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», καταλήγοντας: «Τέλος, ενημέρωσα τα μέλη του Συμβουλίου της Εξωτερικής Πολιτικής για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες, κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους».

κρίση στη ΜεσόγειοΒρυξέλλεςΧουλούσι ΑκάρΕλλάδαΤουρκίαΝίκος Παναγιωτόπουλος