Πολιτική|14.02.2020 14:22

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για τα εργασιακά

Newsroom

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα

Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς δυνατές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση».

«Λυπάμαι ειλικρινά που για ένα τόσο σημαντικό θέμα -εργασιακά- ο Αλέξης Τσίπρας χώρεσε στην ερώτησή του μέσα σε δυο σελίδες τριπλάσια ψέμματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στη Ελλάδα υπάρχει αύξηση ανεργίας σύμφωνα με τα επισημά στοιχεία της ΕΛΣΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης  έχουν αυξηθεί σε 65.718 από πέρσι τέτοια εποχή

Τρίτο ψέμα διατείνεστε ότι υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα η, αλήθεια είναι το δεύτερο 6μηνο του 2019 έγιναν χίλιοι περισσότεροι έλεγχοι από το αντίστοιχο του 2018», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Πού είναι οι δουλειές; Πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό;

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για τα εργασιακά εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. «Είναι εκτός τόπου και χρόνου, έκανε μια προσπάθεια να τα ωραιοποιήσει. Ανέγνωσε ερωτήματα που θέσαμε εμείς με τον τρόπο που ήθελε. Κατέγραψα όντως στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Είναι προφανές ότι η χώρα και η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όχι όμως αυτή που λέτε εσείς, καθώς σας διαψεύδει και η Κομισιόν, ακόμα και στον προϋπολογισμό που λέγατε 2,8 και είναι στο 2,4 και πέφτει τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση δικαιωμάτων εργασίας και τους μισθούς φτώχειας. Δεν είδαμε ούτε μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε δουλειές που λέγατε. Για τη μείωση της ανεργίας θα πρέπει να δουλέψετε πάνω σε όσα αναλάβατε τον Ιούνιο του 2019 με την ανεργία στο 17% κι όχι στο 28% που ήταν επί των ημερών σας.

Η ΕΡΓΑΝΗ αναφέρει ότι το τελευταίο τρίμηνο ήταν το χειρότερο από το 2013 με απώλεια 186.000 εργασίας. Και τον Αύγουστο είχατε ρεκόρ μερικής απασχόλησης και κάνατε και ρεκόρ απολύσεων 15ετίας.

Αφήστε λοιπόν την καραμέλα και τα ψέματα που εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια, δουλειές για όλους. Πού είναι όλα αυτά;

Κάντε μια βόλτα στην αγορά κι όχι εκεί που πάτε και θα τα μαθαίνουμε από το trip advisor. Ζήσαμε τις χειρότερες γιορτές από το 2015 και μετά. Έπεσε ο τζίρος 30%. 

Οσο κι αν μειώσεις τη φορολογία στα κέρδη, αν δεν έχει πολιτική ενεργούς ζήτησης που θα τονώσει την κατανάλωση, αν δεν ανέβει ο κατώτατος και μέσος μισθός δεν κάνεις τίποτα. Αυτά τα χρήματα που δώσαμε εμείς δεν πήγαν στους έχοντες, πήγαν σ' αυτούς που και ένα ευρώ να έχουν στην τσέπη τους, το καταναλώνουν γι αυτό ανέβηκε η αγορά.

Θέλω να επισημάνω το εξής: Οι διαφορές είναι ουσιαστικές, πολιτικές και ιδεολογικές. Εδώ δεν θα σας κατηγορήσω για εξαπάτηση. Μιλάγατε για οδοστρωτήρα. Αλλά στα εργασιακά...» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύγκρουση στη Βουλή

Η ειδική συνεδρίαση πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή , σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έχει αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης γίνεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Κρίθηκε μάλιστα απαραίτητη, καθώς είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα έχει πρωτολογίες, δευτερολογίες, τριτολογία πρωθυπουργού.

Η συζήτηση των αρχηγών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 2.00 το μεσημέρι.

Αλέξης ΤσίπραςΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκηςεργασιακά